Internațional

Incendiile din Rusia isi epuizeaza combustibilul

Ziarul de Vrancea
13 aug 2010 588 vizualizări
n in trei din cele sapte regiuni afectate, starea de urgenta a fost ridicata n urmarile sint dezastruoase, Rusia reducindu-si si mai mult estimarile privind productia de cereale

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ieri ca a ridicat starea de urgenta in trei dintre cele sapte regiuni ale tarii cele mai afectate de incendii si ca aproape un sfert din culturile de cereale au fost pierdute din cauza secetei si caniculei. "Din nefericire, numeroase exploatari sint aproape de faliment din cauza pierderii recoltelor", a adaugat el.

Rusia a scazut din nou, la inceputul saptaminii, cu zece milioane de tone, la 60-65 de milioane, previziunea de recolta de cereale, fata de 90 de milioane de tone in mod obisnuit, din cauza caniculei care afecteaza tara. Anuntul Moscovei, la 5 august, privind un embargou asupra exporturilor a crescut pretul griului pe pietele internationale, deja aflat la niveluri record din cauza ingrijorarilor pe tema recoltelor.


Poluare in aerul planetei


Incendiile de padure din centrul si estul Rusiei si cele din vestul Canadei au creat un nor enorm cu poluanti care acopera emisfera nordica a planetei, a indicat NASA\'s Jet Propulsion Laboratory (JPL). Monoxidul de carbon, unul dintre cele mai poluante gaze degajate in atmosfera ca urmare a incendiilor de padure, a fost detectat si in afara teritoriilor rus si canadian. Satelitul Aqua al NASA, echipat cu Atmospheric infrared sounder (AIRS), a inregistrat o schimbare a concentratiilor de monoxid de carbon la o altitudine de 5,5 km.

Specialistii care lucreaza cu AIRS au afirmat anterior ca numai deasupra Rusiei europene, unde focul face ravagii pe o suprafata de mii de hectare, concentratia de monoxid de carbon creste cu circa 700.000 de tone zilnic. Poluantii din Rusia si Canada au format acum un cerc in jurul planetei si se indreapta spre nord, a precizat sursa.


Flacarile se apropie de Cernobil


Inecati de fum, rusii sint amenintati de un nou pericol: smogul care a invaluit Moscova poate deveni radioactiv, ba chiar imbibat cu substante otravitoare. Ecologistii si specialistii in protectia padurilor au confirmat informatiile despre incendiile din zonele de paduri radioactive. Nu sint excluse incendii la depozitele de arme chimice, aflate la mica distanta de paduri si de uzinele de prelucrare a turbei. Informatiile vin in contextul in care oficialii ucraineni au anuntat ca doua hectare de turbarie ard la 60 de km sud de Cernobil, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, insa situatia "nu este periculoasa".

Nezavisimaia gazeta scrie ca, pina acum, functionarii rusi au negat existenta incendiilor in zona contaminata, care pot extinde suprafata de poluare radioactiva, sporind considerabil cheltuielile statului pentru compensarea daunelor. Publicatia a explicat ca aceste incendii arunca in atmosfera particulele radioactive, care pina atunci s-au aflat in straturile superioare de pamint din paduri. De asemenea, extinderea suprafetei de poluare radioactiva poate impune o noua delimitare a teritoriilor afectate si, implicit, fonduri suplimentare pentru compensarea daunelor, motiv pentru care functionarii statului evita sa abordeze deschis subiectul.


Incendiile din zona contaminata vor fi stinse cel mai tirziu azi


Intre timp, chimistii atrag atentia in legatura cu pericolul aprinderii depozitelor de arme chimice. "Daca focul ajunge la aceste depozite, vor fi poluate zeci de kilometri patrati de teritoriu", a declarat presedintele Asociatiei pentru securitate chimica, Lev Fiodorov.

Autoritatile promit insa ca focul a izbucnit la 9 august va fi stins joi sau vineri, dupa cum a declarat Viktoria Ruban, purtatoare de cuvint la Ministerul pentru situatii de urgenta de la Kiev. "Incendiul nu prezinta nici un pericol. Nu e nici o amenintare", a adaugat ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.