Internațional

Criticata de ONU, Franta continua sa stearga din peisaj taberele ilegale de romi

Ziarul de Vrancea
13 aug 2010 504 vizualizări
In doua saptamini, peste 40 de astfel de tabere au fost desfiintate în 15 zile n un comitet ONU a constatat "o recrudescenta" a actelor rasiste în aceasta tara

Peste 40 de tabere ilegale de romi au fost desfiintate in Franta de la inasprirea politicii fata de acestea, anuntata de Guvern in urma cu doua saptamini, a anuntat ieri, la Lyon, ministrul de Interne, Brice Hortefeux. Aproximativ "700 de persoane" urmau sa fie "repatriate in tara de origine", Romania sau Bulgaria, a adaugat el, in cadrul unei conferinte de presa, precizind ca vor fi efectuate zboruri speciale pentru aceste expulzari.

Hortefeux a adaugat ca va primi "saptamina viitoare" la Paris doi membri ai Guvernului roman, secretarul de stat numit recent pentru problematica romilor si secretarul de stat pentru ordine si securitate publica. Ministrul doreste ca politisti romani "sa vina cit de curind posibil" in Franta pentru a "sprijini politistii si jandarmii francezi".

La sfirsitul lui iulie, Hortefeux anuntase ca jumatate dintre taberele ilegale de romi si nomazi, numar estimat de el la circa 300, vor fi desfiintate in urmatoarele trei luni. Va fi o repatriere "aproape imediata" a romilor "care au adus atingeri la bunuri sau au comis fraude", adaugase el. Aceste anunturi, calificate de asociatiile de aparare a drepturilor omului ca fiind o stigmatizare a unei populatii, se inscriu in inasprirea politicii de securitate anuntata de presedintele Nicolas Sarkozy, care intr-un discurs recent foarte controversat a facut o legatura intre imigratie si delincventa.


Cei trimisi acasa in anii trecuti au revenit in mare parte in Franta


Numarul romilor din Franta care provin din Balcani este estimat la 15.000. în 2009, aproape 10.000 au fost expulzati spre Romania si Bulgaria, dar doua treimi revin, potrivit asociatiilor.

Romania are una dintre cele mai importante comunitati de romi din Europa, care numara 530.000 de persoane potrivit recensamintului din 2002 si 2,5 milioane de persoane conform ONG-urilor, care subliniaza ca numeroase persoane nu se declara romi pentru a scapa de discriminare.


Cum ii pot trimite francezii pe tigani in Romania


Franta s-a aparat in fata criticilor dure formulate de expertii Comitetului ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale (CERD), care au denuntat "o recrudescenta" a actelor rasiste in aceasta tara. Delegatia franceza a trecut in revista punct cu punct remarcile celor 18 experti ai CERD, care au analizat timp de doua zile politicile fata de minoritati practicate de Franta, de la ultima sa examinare in 2005.

Franta a fost atacata in special pe tema sortii celor aproximativ 15.000 de romi care se afla in tara, dupa anuntul presedintelui Nicolas Sarkozy la sfirsitul lunii iulie, privind evacuarea de tabere ilegale si expulzarea de romi catre Romania si Bulgaria. în aceste conditii, delegatia franceza a explicat ca, potrivit tratatului de aderare la UE al celor doua tari (care sint membre UE din 2007), este posibila mentinerea timp de sapte ani a unor anumite restrictii de circulatie pentru cetatenii lor.

în ceea ce priveste retrimiterea in tara de origine, aceasta este de asemenea "conforma", potrivit delegatiei, cu dreptul european, care stipuleaza ca orice stat poate sa puna capat sejurului unei persoane ce nu are un loc de munca sau care constituie o povara sociala. "Toate masurile sint luate in conditiile plecarii voluntare insotite de un ajutor umanitar", a apreciat un oficial din Ministerul francez pentru Imigratie, Frederique Doublet.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.