Internațional

Comitetul ONU de combatere a discriminarii va examina situatia din Franta privind romii

Ziarul de Vrancea
11 aug 2010 473 vizualizări
Politica Frantei fata de minoritati va fi examinata, miercuri si joi, în cadrul Comitetului ONU de combatere a discriminarii, dezbaterile urmind sa fie dominate de situatia romilor, nomazilor si problemelor legate de identitatea nationala

Comitetul ONU, insarcinat cu monitorizarea aplicarii Conventiei internationale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, care examineaza periodic situatia din fiecare stat membru, a prezentat, deja, seria de intrebari pe care intentioneaza sa le adreseze Parisului, dupa prezentarea raportului francez. Acestea vizeaza mai ales "marea dezbatere asupra identitatii nationale", lansata de Ministerul Imigratiei, Integrarii, Identitatii Nationale si Dezvoltarii Solidare, asupra politicii din domeniul imigratiei, dar si "discriminarea fata de romi", subiecte care incita lumea politica franceza de citeva luni.

Franta va incerca "sa ofere raspunsuri, sa arate ca au fost votate legi" si, mai ales, ca "are o abordare diferita a minoritatilor, in comparatie cu Statele Unite sau India, lucru care decurge din principiul egalitatii tuturor in fata legii" dat de caracterul laic al statului francez, a declarat o sursa diplomatica.

Aceste justificari nu vor multumi ONG-urile, care se asteapta la dezbateri puternice in fata Comitetului ONU. "în Franta, asistam la o regresie" in domeniul dreptului minoritatilor, care se "indreapta catre o ruptura in privinta tratamentului egal", a denuntat sefa departamentului juridic din cadrul Ligii pentru Drepturile Omului, Isabelle Denise.

în privinta romilor si nomazilor "exista un amalgam intre cele doua (...), care conduce la declaratii dure", subliniaza ea, precizind ca nomazii reprezinta un "mod de viata", si nu o identitate. în ceea ce-i priveste pe romi, a subliniat ea, majoritatea acestora sint din Romania, tara care face parte din Uniunea Europeana (UE), beneficiind de dreptul la libera circulatie. Aceste persoane sint supuse unui fenomen de "stigmatizare", al carei scop este sa "induca frica", a declarat Denise.

Parisul a fost aspru condamnat, anterior, in 2005, pentru tratamentul aplicat romilor, in cadrul ultimei examinari pe care Comitetul a efectuat-o asupra Frantei. însa, potrivit Ligii pentru Drepturile Omului, recomandarile de atunci nu au fost urmate.

Aceste subiecte sint amplu dezbatute in Franta, in urma unui discurs sustinut, la 30 iulie, la Grenoble (sud-est), de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a lansat un "adevarat razboi national" impotriva infractionalitatii, prezentind imigratia si insecuritatea ca fiind legate una de cealalta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.