Internațional

Dezastrul provocat de incendiile din Rusia, comparat cu cel de la Cernobil

Ziarul de Vrancea
11 aug 2010 486 vizualizări
Rusii sint nemultumiti de lipsa de reactie a autoritatilor n mai mult, elita politica a parasit capitala invaluita in fumul inecacios, alimentind frustrarea locuitorilor, abandonati in aerul irespirabil

Incendiile care nu mai contenesc de la sfirsitul lunii iulie s-au transformat in adevarat dezastru pentru Rusia, scotind la iveala in acelasi timp grave deficiente structurale. Presa straina compara acest dezastru cu teribila catastrofa de la Cernobil (1986) care a grabit prabusirea URSS, comenteaza Ouest-France. Incendiile din Rusia au demonstrat ca in sistemul de guvernare al tarii nu a intervenit nici o schimbare din 1986, iar aceasta situatie ameninta sa degenereze intr-o criza. Guvernul rus arata dezorganizat si ineficient, in timp ce rusii se simt "abandonati, daca nu chiar tradati de liderii lor, care i-au lasat singuri cu soarta lor", relateaza publicatia, preluata de Agerpres.


Premierul Putin, luat la intrebari


Moscova nu are doar primar, aici se afla concentrata intreaga elita politica a tarii. însa, in zilele in care capitala rusa era invaluita in fum, toti parasisera capitala, ascunzindu-se de smog si canicula. Amaraciunea rusilor s-ar putea transforma in furie, apreciaza publicatia citata.

Sistemul supracentralizat creat de fostul presedinte rus Vladimir Putin, in prezent premier, da semne de esec. El incearca sa-i calmeze pe rusi, asigurind ca tine situatia sub control si chiar zburind intr-unul din avioanele care participa la operatiunile de stingere a incendiilor. Promite case noi si compensatii. Cu toate acestea, din cauza coruptiei, a indiferentei elitelor fata de populatie si a puterii supracentralizate, banii alocati de guvern ajung cu greu in regiuni, remarca Ouest-France.

Declaratiile lui Putin ca va controla personal constructia de case noi pentru victimele incendiilor sint percepute ca o "recunoastere a neputintei in fata coruptiei ce erodeaza tara", apreciaza L\'Express. Dupa cum sustine expertul Aleksandr Konovalov, in catunul Verhniaia Vereia, Putin a nu fost pregatit sa tina piept femeilor care il huiduiau, tipau si il intrerupeau. Pina acum, toti erau muti de admiratie cind vorbea el, spune Konovalov.


Arsi la popularitate


Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin incearca sa prezinte situatia drept o anomalie naturala, cu care Rusia nu s-a mai confruntat pina acum, incercind sa directioneze energia populara spre lupta cu focul.

La zece ani dupa scufundarea submarinului nuclear Kursk, cu 118 de oameni la bord, "noul presedinte Putin" a reusit sa transforme un dezastru intr-un factor de mobilizare a energiei noii Rusii, considera Ouest-France, insa popularitatea sa a avut de suferit. Astfel, cota sa de popularitate a scazut in prezent la 44-47% fata de luna ianuarie, cind se bucura de simpatia a 61% dintre rusi. De asemenea, popularitatea presedintelui Dmitri Medvedev a scazut la 39%-38%, de la 47%. O astfel de scadere de popularitate a celor doi lideri a mai fost inregistrata numai in anul 2008, cind a inceput criza economica, noteaza cotidianul rus Vedomosti.


Centrele nucleare, sub asediul flacarilor


Doi militari rusi au murit luptind impotriva incendiului din jurul centrului nuclear de la Sarov, unde sint fabricate arme nucleare, la 500 de kilometri est de Moscova, a anuntat un purtator de cuvint al Ministerului Apararii. "Un copac in flacari a cazut peste un militar. (Acesta) a murit din cauza unui traumatism cranio-encefalic, in drum spre spital", a declarat purtatorul de cuvint Vasili Pancenkov. Cealalta victima este un responsabil al unui penitenciar militar, decedat tot dupa caderea unui copac in flacari.

La Sarov exista, din perioada sovietica, un important centru de cercetare nucleara, unde sint fabricate arme atomice. Peste 800 de persoane au luptat, luni, impotriva incendiului din jurul acestui centru. Echipamentele si materialele explozibile au fost scoase din instalatii, care erau amenintate de flacari. Autoritatile au declarat, la 4 august, ca au evacuat toate materialele de fisiune nucleara si explozibilii din centru. Aproximativ 500 de oameni depun eforturi pentru stingerea incendiului care afecteaza un alt centru militar, cel de la Snejinsk, la 1.500 de kilometri est de Moscova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.