Internațional

Romănii din Italia ar vrea sa poata plati retroactiv pentru pensie

Ziarul de Vrancea
10 aug 2010 644 vizualizări
Ministerul Muncii le-a raspuns ca nu exista cadru legal, insa Asociatia Romănilor din Italia insista pentru gasirea unei solutii de plata retroactiva

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, pentru a-si completa stagiul de cotizare. "Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mina de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batrinete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la virsta la care nu vor mai putea munci", sustine ARI.

Asociatia a mai cerut acest lucru de doua ori in trecut - in 2004 si in 2009, printr-o scrisoare adresata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si presedintilor comisiilor de Munca si Egalitate de Sanse din Parlamentul Romaniei. "Ministerul Muncii ne-a raspuns anul trecut ca nu se poate, intrucit nu exista temei legal pentru plata retroactiva. Noi tocmai asta cerem, sa se gaseasca o baza legala pentru ca romanii sa-si completeze anii de pensie. în raspunsul ministerului din 2009 se spunea: «Unul dintre principiile pe baza caruia se organizeaza si functioneaza sistemul public de pensii este principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii. în prezent, nu exista temei legal pentru plata retroactiva a contributiilor de asigurari sociale pentru perioadele anterioare datei incheierii unui contract de asigurare sociala»", se arata in comunicat.

Potrivit ARI, principiul contributivitatii nu se aplica in cazul unor categorii, care si-au stabilit pensia prin lege. "De ce nu se poate face o derogare de la acest principiu si in cazul romanilor din strainatate care vor sa plateasca retroactiv? Daca nu exista temei legal, nu inseamna ca nu se poate gindi o asemenea lege, care sa nu incalce reglementarile nationale si europene. Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", se mai arata in comunicatul asociatiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.