Internațional

Fum si seceta: Rusia arde mocnit

Ziarul de Vrancea
10 aug 2010 649 vizualizări
Canicula prelungita mentine incendiile care au devastat deja suprafete imense de padure, iar fumul continua sa pluteasca mai ales deasupra Moscovei. Aerul a devenit irespirabil din cauza monoxidului de carbon. Situatia nu se va schimba prea curind, avertizeaza meteorologii rusi.

Indicele mortalitatii s-a dublat in ultima perioada la Moscova din cauza caniculei si a fumului asfixiant. Directorul departamentului pentru protectia sanatatii de la Primaria Capitalei, Andrei Seltovski, a confirmat informatiile vehiculate anterior de mass-media: "într-o zi obisnuita mor 360-380 de oameni pe zi, iar acum - aproximativ 700. Letalitatea s-a dublat". Ziarul Kommersant nota in editia de ieri ca morgile si firmele de servicii funerare functioneaza la intreaga capacitate, confirmind faptul ca mortalitatea a crescut cu 100 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut.


Centru de retratare nucleara asediat de flacari


Opt sute se estimeaza ca este numarul focarelor de incendiu active din partea vest (europeana) a Rusiei, iar aproximativ o suta ar face ravagii in jurul capitalei - de unde si fumul asfixiant care ii terorizeaza pe moscoviti. Nivelul monoxidului de carbon din aer depaseste de trei-sase ori limitele admise. Ieri, autoritatile au decretat stare de urgenta in jurul unui centru de retratare si stocare a deseurilor nucleare de la Maiak, in Ural, din cauza propagarii incendiilor in aceasta zona. De la sfirsitul lui iulie, incendiile au devastat aproximativ 200.000 de hectare si au provocat moartea a 52 de persoane, potrivit unui bilant oficial.


Recorduri caniculare


Serviciile meteorologice au anuntat ca temperaturile caniculare care afecteaza vestul Rusiei de la inceputul lui iulie au depasit toate recordurile, atit ca maxime, cit si ca durata, de la deschiderea registrelor de observatie din Rusia moderna, in urma cu 130 de ani. Duminica, temperatura a depasit cu patru grade recordul inregistrat cu 78 de ani in urma. Situatia l-a facut pe directorul serviciilor ruse de meteorologie, Alexandr Frolov, sa afirme ca este cea mai rea canicula din ultimii o mie de ani. "Nici noi, nici stramosii nostri n-au fost martorii unui astfel de fenomen de 1.000 de ani, de la intemeierea tarii noastre", a declarat Frolov, citat de televiziunea publica rusa. "Este un fenomen unic care n-are antecedente in arhive", a mai spus Frolov.

Serviciul meteo a anuntat ca temperaturile excesive se vor mentine cel putin inca o saptamina. Dupa un record de 38,2 grade Celsius la Moscova pe 29 iulie, simbata trecuta s-a inregistrat la Sankt Petersburg un record absolut de temperatura - 37,1 grade Celsius, potrivit meteorologilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.