Internațional

Atentat socant in Afganistan: zece medici executati de talibani

Ziarul de Vrancea
9 aug 2010 625 vizualizări
Sase medici americani, unul britanic si unul german, precum si doi afgani, au fost ucisi la intoarcerea dintr-o misiune umanitara n talibanii au revendicat atacul, sustinind ca medicii erau "misionari crestini" care transportau biblii

Un britanic, un german si sase medici americani au fost ucisi de insurgentii talibani in nordul Afganistanului. Pasapoartele si lucrurile personale pe care le aveau asupra lor fusesera furate. "Cinci barbati, toti americani, si trei femei - o americana, o germana si o britanica - au fost ucisi", a declarat Dirk Frans, directorul executiv al International Assistance Mission (IAM), organizatia umanitara crestina pentru care acestia lucrau. Talibanii, care lupta impotriva Guvernului de la Kabul si a prezentei straine in Afganistan, au revendicat atacul, afirmind ca angajatii umanitari erau "misionari crestini" care transportau biblii.

Cadavrele celor opt voluntari occidentali au fost aduse ieri la Kabul, iar ancheta continua pentru identificarea celor care i-au ucis. Grupul de lucratori umanitari, alcatuit din medici, oftalmologi, un dentist si infirmiere, era condus de un american, Tom Little, care locuia de mai mult timp la Kabul. IAM este una dintre cele mai vechi ONG-uri prezente in Afganistan. Aceasta furnizeaza ingrijiri medicale in domeniul oftalmologic, in centrele pe care le administreaza la Kabul, Herat si Kandahar.

Grupul calatorea la bordul unor vehicule de teren, din cauza reliefului accidentat, si nu dispunea de paznici, care sa le asigure securitatea.


Una dintre femeile din grup urma sa se casatoreasca peste doua saptamini


O femeie medic de nationalitate britanica, Karen Woo, in virsta de 36 de ani, ucisa de talibani in Afganistan, impreuna cu alti noua voluntari, urma sa se casatoreasca in doua saptamini. "Karen a mers intr-unul dintre cele mai periculoase locuri din Afganistan pentru a ajuta oamenii. Asa era ea. Era focalizata si profesionista", a declarat logodnicul acesteia, Paddy Smith, care a lucrat si el la Kabul.

Cei doi s-au intilnit din intimplare atunci cind Smith a ajutat-o sa incarce bagajul in avion in noiembrie anul trecut. Au facut schimb de numere de telefon si s-au indragostit cind s-au intilnit o luna mai tirziu. "A fost una dintre acele relatii nebune. Nimic nu era normal in Afganistan, dar atunci cind ne-am intilnit totul a inceput sa aiba sens", a declarat el.

Cuplul urma sa se intoarca de la Kabul duminica pentru a se pregati de nunta, dar Karen Woo a fost prinsa in ambuscada in timp ce se intorcea in capitala afgana. Munca ei in Afganistan consta in ajutorarea femeilor insarcinate intr-o tara in care mortalitatea infantila este foarte mare.

Pina anul trecut, ea a lucrat ca director medical asociat, cu un salariu de sase cifre, la firma privata BUPA, dar a decis sa se mute la Kabul in octombrie. "Karen stia ca ultima ei calatorie cea de saptamina trecuta, n.r.) era periculoasa si cind am vorbit despre nunta ei, mi-a spus: «daca ma voi intoarce»", afirma jurnalista Heidi Kingstone, prietena cu Woo.


Victime si in rindul fortelor NATO


Cinci militari din cadrul fortei internationale, intre care doi danezi, au fost ucisi, simbata, de exploziile unor dispozitive improvizate, arma preferata a insurgentilor talibani, in sudul Afganistanului. Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) in Afganistan nu a dezvaluit nationalitatea tuturor celor cinci militari, care au fost ucisi in trei incidente separate, toate petrecute in sudul tarii, unde talibanii detin mai multe fiefuri. în total, 422 de militari straini au fost ucisi, de la inceputul acestui an, in timpul operatiunilor militare in Afganistan. în iulie au fost inregistrati 89 de morti, iar in iunie 102, reprezentind cel mai mare numar de victime, de la sfirsitul lui 2001 si pina in prezent. Rebeliunea talibanilor a crescut in intensitate in ultimii patru ani, extinzindu-se la cvasitotalitatea teritoriului tarii, in pofida suplimentarii cu regularitate a trupelor internationale, in special a celor americane.


Masacru in rindul populatiei civile


Peste 1.300 de civili au fost ucisi de la inceputul anului in Afganistan, mai ales de catre rebelii talibani, a declarat Comisia independenta afgana pentru drepturile omului. Talibanii sunt raspunzatori de 68% din cele 1.325 de decese, iar NATO si fortele guvernamentale afgane, pentru 23% din numarul deceselor, a comunicat ieri aceasta comisie, adaugind ca factori violenti, dar "necunoscuti", sint vinovati de restul mortilor. Acest nou bilant al pierderilor civile arata o crestere de 5% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit comisiei. Cea mai mare parte a victimelor ucise de rebeli si-au gasit moartea in explozia bombelor artizanale, cel mai des folosite de catre talibani. NATO considera cruciala diminuarea numarului de victime civile in strategia sa de lupta impotriva insurgentilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.