Internațional

Moscova afumata

Ziarul de Vrancea
7 aug 2010 502 vizualizări
Incendiile care mistuie padurile din jurul capitalei ruse au umplut orasul de fum n multi locuitori poarta masti de protectie

Fumul produs de incendiile de padure si vegetatie au invaluit vineri dimineata Moscova, unde temperatura atmosferica urma sa se apropie de valoarea de 40 de grade Celsius, lucru care-i obliga pe locuitorii capitalei ruse sa utilizeze masti pentru a putea respira. Pe strada, trecatorii erau afectati de fum, iar, inca de la prima ora, temperatura se ridica la 25 de grade Celsius. Multi dintre locuitorii Moscovei purtau masti de protectie, ale caror vinzari au crescut spectaculos in ultimele zile, iar altii isi acopereau fata cu batista.

"Fumul invadeaza tot orasul, situatia se agraveaza", a declarat Aleksei Popikov, directorul intreprinderii publice insarcinata cu protectia mediului, Mosecomonitoring, pentru postul de televiziune Parvi Kanal.

Vizibilitatea redusa, la doar 375 de metri, a perturbat functionarea aeroportului Domodedovo (sudul Moscovei). "Permitem decolarea avioanelor fara restrictii, dar, in privinta aterizarilor, comandantii de zbor sint cei care iau acesta hotarire", a declarat purtatoarea de cuvint a aeroportului, Elena Galanova. Sase avioane au aterizat pe alte aeroporturi din Moscova, dar si la Kazan (800 de kilometri est de capitala rusa), a spus ea.


Poluarea afecteaza bolnavii, copiii si batrinii


"De joi seara, se observa o crestere a nivelului poluarii aerului (...). Ne asteptam la o poluare foarte puternica", a declarat un oficial din cadrul Departamentului pentru Protectia Mediului din Moscova. Concentratia de particule toxice s-a multiplicat de 20 de ori, miercuri, cind, in capitala, s-a inregistrat cel mai ridicat nivel de poluare, a declarat Evghenia Semutnikova, directoarea Mosecomonitoring. "Este un motiv serios sa renunte sa iasa pe strada, atit persoanele batrine, copiii sub trei ani, femeile insarcinate, persoanele care sufera de boli cardiovasculare si respiratorii, cit si persoanele sanatoase", a declarat ea pentru cotidianul Rosiskaia Gazeta.

Vara lui 2010 urmeaza sa bata toate recordurile de caldura inregistrate la Moscova de la data inceperii monitorizarii temperaturilor, in urma cu 130 de ani, potrivit serviciului meteorologic. Saptamina trecuta, in capitala s-a inregistrat o valoare-record a temperaturii aerului, de 38,2 grade Celsius. Zeci de mii de pompieri, militari si salvatori continua sa lupte impotriva incendiilor de padure, care au devastat mii de hectare, in partea de vest a tarii, si in urma carora au murit 52 de persoane.


Legatura dintre canicula din Rusia si inundatiile din Europa Centrala


Zona de presiune atmosferica ridicata situata deasupra Rusiei este cauza atit a temperaturilor excesive din aceasta tara, care au condus la seceta si incendii, cit si a inundatiilor care au afectat, incepind din mai, Europa Centrala, inclusiv Romania, relateaza Financial Times. "Ciclonii de la Atlantic, (care aduc nori) peste toata Europa, au fost blocati de zona de inalta presiune atmosferica de deasupra (teritoriului) Rusiei. Este ca si cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se si deplasindu-se circular in zona in care ajung", a declarat Andras Reis, purtatorul de cuvint al Serviciului ungar de Meteorologie. Rezultatul acestui fenomen au fost precipitatii puternice, in special in iunie, care au produs importante inundatii in Ungaria, dar si in tari vecine, ca Slovacia sau Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.