Internațional

Europenii string taberele tiganilor si ii trimit in Romănia

Ziarul de Vrancea
7 aug 2010 519 vizualizări
n francezii au desfiintat vineri o asemenea tabara n intr-o situatie asemanatoare, romii ajunsi deja in tara vor sa dea statul danez in judecata pentru incalcarea dreptului la libera circulatie

O tabara ilegala in care locuiesc cel putin 100 de romi de origine romana a fost evacuta, vineri, in orasul francez Saint-Etienne (sud-est). Este prima evacuare de acest fel, dupa ce Presedintia a anuntat in urma cu o saptamina o serie de masuri impotriva romilor. în tabara din Saint-Etienne locuiesc romi instalati acolo dupa ce fusesera evacuati din alte zone in cursul lunii mai.

Saptamina trecuta, presedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune speciala pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi, dupa violentele petrecute intr-o localitate din centrul Frantei, unde o sectie de politie a fost atacata de mai multi indivizi mascati, in urma mortii unui tinar rom, ucis de politie in timpul unei urmariri. în urma reuniunii, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis ca romii care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" spre Romania si Bulgaria. Hortefeux a adaugat ca jumatate dintre taberele ilegale de romi si nomazi din Franta vor fi desfiintate in termen de trei luni. în plus, Nicolas Sarkozy a propus retragerea cetateniei franceze "oricarei persoane de origine straina care ar fi adus atingere voluntar vietii unui politist", jandarm sau a altei persoane care reprezinta autoritatea publica.


Romii deportati din Danemarca contesta expulzarea in justitie


Douazeci si trei de romi, deportati in Romania din cauza ca au instalat o tabara ilegala in Danemarca, se pregatesc sa dea statul danez in judecata, potrivit cotidianului danez Information. Robert Kushen, directorul Centrului European pentru Drepturile Romilor, a declarat pentru Information ca organizatia sa se afla in spatele procesului, care va avea la baza acuzatia ca "expulzarile sint contrare atit legislatiei daneze, cit si celei a Uniunii Europene (UE)".

în opinia unor experti in domeniu, citati de Information, "romii au un caz solid". Expertii argumenteaza ca romanii sint cetateni europeni, avind garantat dreptul la libera circulatie in statele membre ale Uniunii, si ca o infractiune ca instalarea unor tabere ilegale nu reprezinta un temei suficient in vederea expulzarii.

însa, inainte de a opera arestari in rindul lor, politia daneza a anuntat ca unii dintre romi au furat lucruri din locuinte vecine. Potrivit regulilor privind resedinta in UE, rezidentii legali ai acesteia pot fi deportati doar in cazul in care comportamentul lor reprezinta "o amenintare reala, imediata si suficient de serioasa la adresa intereselor de baza ale unei societati".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.