Internațional

Rusia in flacari

Ziarul de Vrancea
6 aug 2010 611 vizualizări
Bilantul incendiilor de padure, provocate de temperaturile caniculare, a ajuns la 50 de morti n incendiile s-au extins si in Ucraina

Bilantul incendiilor de padure care afecteaza Rusia a ajuns la 50 de morti, a anuntat, ieri, Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, in timp ce canicula nu da semne de scadere in intensitate. Zeci de mii de pompieri, militari si salvatori continua sa lupte impotriva incendiilor de padure, care devasteaza mii de hectare in partea de vest a tarii, afectata, de la inceputul lui iulie, de o canicula fara precedent.

în plus, fumul degajat de la incendiile de padure a inceput sa se imprastie in capitala rusa, ieri mirosul de fum fiind mai putin intens decit cu o zi inainte. Vizibilitatea pe autostrazi era suficienta, dar si pe aeroporturi, care functioneaza in regim normal.

Rafale de vint cald au raspindit, miercuri, fumul inecacios produs de incendiile de padure si vegetatie peste tot in capitala, inclusiv la metrou. "în anumite statii de metrou, conductorii nu vedeau deloc ultimele vagoane ale trenului", potrivit cotidianului Komsomolskaia Pravda. Pe strazile din Moscova, numerosi trecatori purtau masti de protectie, iar altii aveau batiste umede la gura si la nas. "Miercuri a fost cea mai toxica zi din acest an", dezvaluie cotidianul Izvestia, subliniind ca dioxidul de carbon a ajuns, in atmosfera, la o concentratie care depasea de cinci ori valoarea normala.


Pompierii folosesc roboti pentru stingerea incendiilor


Vara lui 2010 urmeaza sa bata toate recordurile de caldura la Moscova, de cind sint inregistrate temperaturile atmosferice, cu 130 de ani in urma, au anuntat serviciile meteorologice. O valoare istorica, in capitala, a fost inregistrata saptamina trecuta, cind s-au inregistrat 38,2 grade Celsius, dar care ar putea fi depasit in zilele urmatoare.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, care a decretat starea de urgenta in sapte regiuni, a ordonat masuri pentru protejarea instalatiilor strategice, in special cele nucleare, impotriva acestor incendii violente.

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a livrat roboti pentru a fi folositi la stingerea incendiilor de padure in zona centrului de cercetare nucleara din Sarov. Robotii mobili de tip EL-4 si EL-10 au fost creati pentru misiuni de recunoastere, monitorizare si stingere a incendiilor, precum si pentru indepartarea obstacolelor pe caile de acces in zonele afectate de incendii. Alti doi roboti MRK-RP au fost creati pentru misiuni de recunoastere prin intermediul unui sistem video, pentru transport si operatiuni de detectare si izolare a incendiilor.

Toate materialele radioactive si explozive de la centrul nuclear rus Sarov, situat la 500 de kilometri est de Moscova, au fost "evacuate", a anuntat Serghei Kirienko, directorul Rosatom, agentia atomica rusa. Oficialul a dat asigurari ca de acum nu mai exista nici un risc de accident nuclear, chiar daca flacarile vor atinge instalatiile acestui centru, cunoscut sub numele de Arzamas-16 si unde sint fabricate arme atomice inca din perioada sovietica.


Presedintele Ucrainei si-a intrerupt concediul


Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si-a intrerupt concediul de odihna si a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitate si aparare nationala, ca urmare a izbucnirii mai multor incendii de padure si a pericolului raspindirii acestora pe teritoriul tarii. "Presedintele si-a anulat toate evenimentele din aceasta saptamina si si-a intrerupt concediul ca urmare a necesitatii de prevenire a raspindirii incendiilor, care pot reprezenta o amenintare pentru viata cetatenilor", a precizat serviciul de presa al presedintiei de la Kiev. în ultimele 24 de ore, in Ucraina s-au produs 425 de incendii, cel mai mare fiind inregistrat la ocolul silvic din Novomoskovski din regiunea Dnepropetrovsk, a anuntat Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.