Internațional

Un aparat, controlat cu ajutorul respiratiei, salveaza persoanele paralizate

Ziarul de Vrancea
2 aug 2010 665 vizualizări
Persoanele care au suferit un handicap motor grav ar putea in curind sa scrie, sa piloteze un scaun cu rotile automatizat si sa navigheze pe internet, gratie unui dispozitiv revolutionar care este controlat cu ajutorul respiratiei n daca se va ajunge la productia de serie, dispozitivul va avea un pret cuprins intre 10 si 20 de dolari

Dispozitivul facut public in SUA functioneaza gratie presiunii exercitate de respiratia de la nivelul nasului, care face apel la valul palatin, au explicat autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Valul palatin este controlat de nervii cranieni, care ramin "bine conservati chiar si dupa o trauma grava", a declarat Noam Sobel, profesor de neurobiologie la Institutul Weizmann din Rehovot (Israel), unul dintre principalii autori ai studiului. "Este motivul pentru care clipitul din ochi poate fi folosit pentru a comunica si de persoanele ranite grav: si el este controlat de nervii cranieni", a explicat acelasi cercetator. Noam Sobel a colaborat cu colegii sai de la Institutul Weizmann si cu cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv pentru a pune la punct un dispozitiv capabil sa transforme respiratia controlata in semnale electrice. Aparatul, constind intr-un mic tub instalat in fata narilor si conectat la un senzor ce masoara presiunea, seamana cu micile canule folosite in spitale pentru a administra oxigen pacientilor. Persoanele sanatoase care l-au testat au putut in scurt timp sa se joace pe computer si sa scrie diverse texte folosindu-se doar de intensitatea respiratiei. Incurajati de aceste rezultate, oamenii de stiinta au decis sa testeze aparatul pe pacienti tetraplegici sau care sufereau de "locked-in syndrome" (persoane paralizate dar ale caror facultati mintale au ramas intacte).


Aparatul poate fi folosit si de persoane care nu pot clipi


O pacienta suferind de locked-in syndrome, in urma unui atac cerebral survenit cu sapte luni in urma si care a avut nevoie de terapie pentru a reinvata sa respire pe nas, a putut sa stapineasca acest aparat dupa trei saptamini si a reusit apoi sa scrie cu ajutorul lui. "Ea a inceput imediat sa scrie cu ajutorul aparatului, mai intii raspunzind unor intrebari, iar apoi, dupa citeva zile, a inceput, din proprie initiativa, prima ei conversatie importanta de dupa atacul cerebral, transmitind familiei sale un mesaj profund si emotionant", au relatat autorii studiului. Pe de alta parte, o femeie tetraplegica suferind de o forma severa de scleroza in placi a putut astfel sa scrie pentru prima oara dupa o pauza de 10 ani, a invatat sa miste cursorul pe ecranul unui computer cu ajutorul respiratiei si foloseste de atunci noul dispozitiv pentru a trimite e-mail-uri. "Acest aparat ne-a permis sa comunicam cu persoane suferind de handicapuri grave si chiar cu persoane care nu mai puteau sa clipeasca. Avem o pacienta care nu mai putea deloc sa clipeasca si care ne trimite e-mail-uri cu ajutorul respiratiei. E emotionant", a declarat Noam Sobel. Oamenii de stiinta israelieni, incurajati de aceste rezultate, au adaptat noul dispozitiv pentru ca acesta sa fie utilizat pentru a pilota un scaun cu rotile automatizat. "Un tetraplegic a putut sa foloseasca dispozitivul de controlare a respiratiei pentru a pilota un scaun cu rotile electric, cu mare precizie, si acest lucru a fost posibil dupa un antrenament de doar 15 minute", au relatat autorii studiului. Noul dispozitiv se afla inca intr-un stadiu de dezvoltare, iar Institutul Weizmann a depus deja documentele pentru obtinerea unui brevet. Daca se va ajunge la productia de serie, dispozitivul va avea un pret cuprins intre 10 si 20 de dolari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.