Internațional

Topul expulzarilor in 2010: Franta, Italia si Belgia

Ziarul de Vrancea
31 iul 2010 522 vizualizări
Franta, Italia si Belgia sint statele europene care au trimis inapoi in tara, in primele sase luni din 2010, cei mai multi romani care au comis infractiuni, in baza acordurilor de readmisie n Polonia, Portugalia si Olanda au facut cel mai putin uz de aceste intelegeri

Potrivit unei statistici a Ministerului de Interne, Franta a returnat Romaniei 591 de cetateni in decursul acestui an, printre care si un minor. Cele mai frecvente motive pentru actiunile autoritatilor franceze au fost iesirea ilegala din Romania si cersetoria (aproape 140 de cazuri), iesirea ilegala din tara si furtul (aproape 120 de cazuri) si iesirea ilegala din tara coroborata cu depasirea termenului legal de sedere, respectiv de trei luni, in Franta (84 de cazuri). In ceea ce priveste cazul minorului expulzat din Franta, acesta a fost prins de politistii francezi cersind. Italia a returnat si ea Romaniei un numar de 350 de cetateni, dintre care 42 pentru iesire ilegala din Romania si furt, 15 pentru prostitutie si cinci pentru proxenetism. Belgia ocupa locul trei la capitolul trimiterii romanilor acasa, cu 260 de cazuri. Motivele principale in ceea ce priveste expulzarile au fost iesirea ilegala din Romania, furtul (63) si depasirea termenului legal de sedere in tara (48). Alte state care au returnat, in primele sase luni ale anului 2010, cetateni romani care au comis infractiuni sint Danemarca (121), Marea Britanie (72), Germania (65) si Grecia (36).

Statele care au facut cel mai putin uz de acordurile de readmisie au fost, in cursul acestui an, Portugalia (1), Polonia (2) si Irlanda (3).


Furtul, primul motiv de expulzare


In 2010, in baza acordurilor de readmisie, 18 state europene au returnat Romaniei cetateni, totalizind 1.625 de cazuri, printre care si trei minori. Cele mai frecvente infractiuni comise de romani in afara granitelor au fost furtul si iesitul ilegal din tara (peste 300 de cazuri), depasirea termenului legal de sedere (peste 200), cersetoria (peste 180) si savirsirea de fapte ilegale in alte state decit cele care au cerut returnarea (aproape 180). Pe linga acestea, mai exista 17 state cu care Romania a incheiat acorduri de readmisie si care nu au expulzat, in 2010, niciun cetatean roman. Aceste state sint Republica Slovaca, Slovenia, India, Bulgaria, Republica Moldova, Croatia, Albania, Republica Letona, Regatul Norvegiei, Luxemburg, Liban, Turcia, Macedonia, Lituania, Estonia, Bosnia si Hertegovina si Elvetia. Referitor la restrictiile care sint impuse unui cetatean roman care este returnat dintr-un alt stat, acestea sint prevazute de Legea 248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, unei persoane care a fost returnata dintr-un stat, in baza unui acord de readmisie, i se poate restringe dreptul la libera circulatie in strainatate pentru o perioada de maximum trei ani. Pe durata suspendarii dreptului la libera circulatie, romanilor li se poate refuza temporar eliberarea de documente de calatorie sau le pot fi retrase cele deja existente.


Oficial european: Expulzarile nu se fac in pripa


Matthew Newman, purtatorul de cuvint al comisarului pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, avertizeaza ca expulzarile nu se fac in pripa, oficialul facind aceasta declaratie dupa decizia guvernului francez de a intensifica politica de repatriere a delincventilor de etnie roma. "In primul rind vreau sa amintesc ca libertatea de circulatie este un drept european, unul foarte important, de care beneficiaza inclusiv cetatenii romani si bulgari. Exista o Directiva adoptata in 2004 care stabileste o anumita cota a expulzarilor, acest lucru nu se face in pripa". In urma cu o zi, Newman spunea ca expulzarea romilor este o problema care tine de competenta autoritatilor nationale, acestea fiind libere sa decida cum sa aplice dispozitiile legislative. El adauga ca problema romilor nu apartine Executivului comunitar, ci fiecarui Guvern in parte. Intrebat daca, din perspectiva legislatiei europene, Franta poate decide sa expulzeze romi, atit timp cit acestia sint cetateni ai unor state membre UE si au dreptul la libera circulatie, Newman a precizat ca trebuie analizat fiecare caz individual si ca aceasta situatie este exclusiv de competenta Frantei, iar Comisia Europeana "nu poate merge mai departe".Ministrul de Interne francez a anuntat ca "romii infractori vor fi amprentati pentru a nu putea reveni in Franta". Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul francez de Interne a mentionat ca vor fi desfiintate cite doua pe saptamina in provincie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.