Internațional

Ping-pong cu romi intre Franta si Romania

Ziarul de Vrancea
30 iul 2010 775 vizualizări
Expulzarile imediate de romi anuntate de Franta au stirnit o adevarata furtuna politica n europarlamentarii romani cred ca e o masura tip Berlusconi , in timp ce francezii se indoiesc de eficacitatea ei

Intentia ministrului francez de Interne, Brice Hortefeux, care a promis in urma unei reuniuni la Palatul Elysee, ca romii care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" spre Romania si Bulgaria iar jumatate din cele aproximativ 300 de tabere ilegale de romi si nomazi de pe teritoriul Frantei vor fi desfiintate in urmatoarele trei luni, a provocat o furtuna politica. Europarlamentarul roman Cristian Preda vorbeste intr-un interviu pentru ziarul francez Liberation despre problema integrarii romilor. "E o situatie complexa, de a carei dificultate Europa incepe sa devina constienta. Nu trebuie sa credem ca un guvern mai putin bogat, mai neexperimentat poate rezolva problema mai usor decit unele mai experimentate", spune Preda pentru publicatia franceza Preda califica drept inacceptabila varianta restringerii libertatii de miscare a romilor: "Nu trebuie sa jucam ping-pong cu oamenii acestia, plimbindu-i intre Franta si Romania, indiferent ca sint in catuse sau ca li se dau bani. Nu se poate rezolva problema in acest fel. Trebuie gasita calea increderii si a cooperarii". La rindul ei, europarlamentarul PNL Renate Weber sustine ca intentia Frantei de a distruge taberele de romi are in mod vadit un caracter discriminatoriu si ca reprezinta o "masura a la Berlusconi".


Madalin Voicu: "Masuri naziste"


Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat ca masurile anuntate de Franta in privinta minoritatii rome au o usoara nuanta nazista si xenofoba, el solicitind presedintelui Traian Basescu, Guvernului si forurile politice din Romania sa reactioneze. "Inteleg ca domnul Sarkozy, care in Franta este un minoritar, impreuna cu domnul Lellouche, incearca sa ne demonstreze ca in tara lor hipernationalismul de multe ori frizeaza absurdul si are chiar nuante rasiste, dar asta nu ii scuza cu nimic de faptul ca uita, nu stiu daca cu buna stiinta sau nu, ca libera circulatie in spatiul european, in statele membre UE, si infractiunile comise de diferite persoane nu au etnie", a adaugat Madalin Voicu. El a subliniat ca infractorul nu are etnie, ca infractiunea este constatata la fata locului, iar persoanele care au comis o infractiune, indiferent de origine, sint judecate si pedepsite la locul faptei. "Nu-si pot permite francezii pentru ca, vezi Doamne, sint o tara mai cu mot, sa trimita persoane considerate infractoare in tarile de origine cind, normal, ar trebui, cu drepturile care revin fiecarui cetatean european de a circula, sa le pedepseasca acolo unde au savirsit infractiunea. Ce inseamna ca ii urci in avion si sa ii trimiti acasa? Mi se pare usor cu nuanta nazista, xenofoba", a spus Madalin Voicu.


Masurile anuntate exista deja fara rezultate


Presedintele asociatiei "La Voix des Roms" - "Vocea romilor", una dintre cele mai combative asociatii de acest gen din Franta, considera ca masurile anuntate nu vor avea efect, ele functionind de ani buni, fara succes. "Rezultatele sint nule. Pentru ca toate masurile anuntate dupa sedinta exista deja... Politistii romani si francezi coopereaza deja de sapte ani. Din 2003 lucreaza impreuna! Expulzarea imediata pentru motive de ordine publica exista si ea. Au fost cazuri inca de acum trei, patru ani in care romii au fost arestati pe drum pentru ca aruncau o hirtie pe jos si asta era perturbarea ordinii publice si oamenii au fost expulzati pentru motivele astea. Ar fi de ris daca nu era de plins! Deci totul se aplica deja. Nu e decit o tentativa politica pentru ca francezii sa uite de afaceri grave care implica personaje importante, Sarkozy si altii din Guvernul francez", a declarat Saimir Mile. In opinia directorului general al asociatiei France Terre d\'Asile, Pierre Henry, "nu este nimic nou: sint opt ani de cind exista aceste desfiintari (de tabere), adesea cu distrugerea caravanelor, si de cind au loc expulzari". Circa 8.000 de romi au fost repatriati in Romania in 2009, dar aproape doua treimi dintre ei revin, conform estimarilor.


Comisia Europeana: "Guvernele tarilor membre sint libere sa decida cum sa aplice legea"


Problema romilor nu apartine Executivului comunitar, ci fiecarui Guvern in parte iar expulzarea romilor este o problema care tine de competenta autoritatilor nationale, acestea fiind libere sa decida cum sa aplice dispozitiile legislative, a declarat, ieri, Matthew Newman, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding. Intrebat daca, din perspectiva legislatiei europene, Franta poate decide sa expulzeze romi, atit timp cit acestia sint cetateni ai unor state membre UE si au dreptul la libera circulatie, Newman a precizat ca trebuie analizat fiecare caz individual si ca aceasta situatie este exclusiv de competenta Frantei, iar Comisia Europeana "nu poate merge mai departe".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.