Internațional

Porcilor le place luxul si sint capabili de emotii complexe

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 479 vizualizări
O echipa de experti britanici de la Universitatea pentru Agricultura, Alimentatie si Dezvoltare Rurala din Newcastle au stabilit, in urma unui studiu, ca porcii sint la fel de capabili ca si oamenii sa simta optimism sau pesimism, in functie de mediul inconjurator, arata The Independent.

Potrivit specialistilor, porcii care traiesc in conditii "luxoase" sint mai predispusi sa reactioneze pozitiv la o schimbare sau la o noua experienta. Oamenii de stiinta spera ca cercetarea, care arata ca porcii sint capabili de stari emotionale complexe, va avea un impact asupra conditiilor in care sint tinute animalele. Studiul, condus de medicul Catherine Douglas, a presupus folosirea tehnicii de a "intreba" porcii daca se simt optimisti sau pesimisti, in contextul conditiilor de trai. In cadrul experimentului, porcii au fost invatati sa asocieze o nota de tambal cu o "recompensa" - un mar - si un dispozitiv de antrenare a ciinilor cu ceva neplacut - in acest caz, fosnetul unei pungi de plastic. Totodata, animalele au fost plasate in diferite medii - unii in spatii de mari dimensiuni, unde aveau jucarii la dispozitie, iar altii in medii plictisitoare, cu o singura jucarie non-interactiva. Ulterior, porcii au fost supusi unor zgomote ambigue, in vreme ce specialistii au studiat reactiile lor. Rezultatele au aratat ca porcii crescuti in medii interactive, placute sint predispusi la a fi optimisti si reactioneaza mai bine la experiente noi (respectiv zgomotele ambigue create de experti). Anul trecut, Catherine Douglas a publicat un studiu care arata ca vacile care primesc un nume si sint tratate precum indivizi produc mai mult lapte decit cele nebotezate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.