Internațional

Reuniune la Palatul Elysee despre situatia romilor din Franta

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 573 vizualizări
Nicolas Sarkozy ia in discutie expulzarea din taberele ilegale a romilor, in conditiile in care Franta ar putea face din aceasta problema un motiv pentru blocarea intrarii Romaniei in Spatiul Schengen

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a prezidat ieri o reuniune consacrata romilor si tiganilor nomazi, ca urmare a violentelor din 18 iulie de la Saint-Aignan (Loir-et-Cher), unde o jandarmerie a fost atacata si un rom a murit dupa o cursa de urmarire cu autoritatile. Presedintele intentioneaza sa impuna expulzarea din taberele ilegale. Romii, care sint in majoritate de nationalitate franceza, sint ingrijorati ca vor fi supusi discriminarilor. Reuniunea este consacrata, potrivit presedintelui, "comportamentului unora dintre tiganii nomazi si romi". Situatia romilor din Franta ar putea face insa ca aceasta tara sa se opuna intrarii Romaniei in Spatiul Schengen. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche si-a aratat nemultumirea fata de situatia romilor si de modul in care guvernul roman se ocupa de aceasta problema. "Am fost de doua ori la Bucuresti, primul ministru mi-a promis ca va numi un secretar de stat care se va ocupa de integrarea propriilor lor cetateni", a spus Lellouche la Radio France Info. Sint doar patru politisti romani la Paris care ajuta la dezmembrarea retelelor mafiote. Pierre Lellouche s-a aratat scandalizat de faptul ca, in ciuda fondurilor Europene primite, Romania nu rezolva problema integrarii cetatenilor romi si a spus ca in asemenea conditii ar putea sa nu intre in Spatiul Schengen. "De la extinderea Europei inspre est, odata cu venirea masiva a romilor in special din Romania si Bulgaria, am descoperit ca sint in aceasta regiune 11 milioane de romi, dintre care 9 milioane au pasaport european. Acestia traiesc in conditii scandaloase, uneori inumane in tarile lor de origine, nu sint scolarizati, traiesc izolati de comunitate. Integrarea nu se face desi Europa varsa multi bani. Doar Romania primeste 20 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Noi platim 5 miliarde de euro pe an pentru acest lucru, numai ca banii nu sint folositi pentru integrare", a spus secretarul de stat francez.


MAE: Problematica integrarii sociale a romilor nu are nici o legatura cu Schengen


Romania este in masura sa gestioneze eficient fluxurile migratorii la frontiera externa a Spatiului Schengen, la standardele la care problematica este gestionata in prezent de actualele state membre Schengen, dar acest fapt nu are legatura cu deplasarea cetatenilor europeni pe teritoriul UE. Acesta este punctul de vedere exprimat de MAE, dupa ce secretarul de stat francez Pierre Lellouche a declarat, intr-un interviu acordat RFI, ca Franta are rezerve in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, el sustinind ca problematica romilor ar trebui sa reprezinte o conditie pentru aderarea la Schengen. MAE adauga ca problematica integrarii sociale a unor cetateni ai Uniunii Europene nu are nicio legatura si nu intra sub incidenta acquis-ului Schengen. MAE reitereaza faptul ca Romania sustine cu fermitate egalitatea cetatenilor in fata legii, respectarea drepturilor omului si aplicarea stricta a principiului nediscriminarii, conform legislatiei comunitare relevante, inclusiv in ceea ce priveste libertatea de circulatie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.