Internațional

Documente secrete despre razboiul din Afganistan

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 845 vizualizări
Peste 90.000 de pagini de documente militare secrete despre razboiul din Afganistan fac dezvaluiri in legatura cu sutele de civili ucisi in acest conflict n documentele ar sugera ca Pakistanul, in mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului sau de informatii sa antreneze talibani

Wikileaks (un site de resurse si analiza politica), cotidianul New York Times si Der Spiegel, fac dezvaluiri despre atrocitatile razboiului din Afganistan. Cele trei publicatii au acceptat sa publice informatii sintetizate din 92.000 de documente "utilizate de ofiteri din cadrul Pentagonului si de trupe de pe teren", deoarece urmeau sa fie difuzate pe Internet. "Majoritatea rapoartelor sint rapoarte de rutina, chiar banale, dar multe dintre ele au un caracter percutant asupra acestui razboi care dureaza de aproximativ noua ani", arata New York Times. The Guardian afirma ca documentele, care releva numarul in crestere de civili ucisi de fortele de coalitie si de talibani "dau o imagine devastatoare razboiului, (considerat) o stare de esec in Afganistan". Documentele dezvaluie ca Statele Unite au mobilizat unitati ale fortelor secrete, cu ordinul de a "ucide sau captura" lideri talibani. Acestea ii acuza pe americani de acoperirea unor dovezi, potrivit carora talibanii ar fi achizitionat rachete si potrivit carora fortele de coalitie utilizeaza tot mai multe drone controlate de la o baza militara din Nevada. Documentele "ar sugera ca Pakistanul, in mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului sau de informatii sa antreneze, in mod direct, talibani". Caracterizind intilnirile drept "sedinte de strategie secreta", cotidianul american afirma ca acestia "organizau retele de grupuri insurgente care lupta impotriva militarilor americani in Afganistan si chiar organizeaza comploturi vizind asasinarea unor lideri afgani". Statele Unite au condamnat cu fermitate publicarea unor documente confidentiale despre presupuse legaturi intre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afgani, care ar putea pune in pericol viata americanilor si a aliatilor nostri si ameninta securitatea nationala.


US Task Force 373 - unitatea mortii


Documentele secrete ofera noi informatii despre misiunile controversatei unitati de elita americane US Task Force 373 (Forta de Reactie 373), specializata in atacuri punctuale pentru eliminarea liderilor talibani. Potrivit Der Spiegel, una dintre structurile unitatii de elita americane este stationata intr-o baza a fortelor germane, fapt care risca sa puna intr-o lumina nefavorabila Berlinul. Unitatea de elita US Task Force 373 este formata din membri ai structurilor speciale americane si primeste ordine directe de la Pentagon, evitind ierarhia militara generala a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF). Oficialii americani au refuzat sa comenteze misiunea brigazii speciale, care, potrivit documentelor citate, ar fi asasinarea sau capturarea liderilor de rang inalt talibani. Nu de putine ori misiunile US Task Force 373 s-au soldat cu moartea unor civili afgani. Un document datat 17 iunie 2007 contine avertismentul ca informatiile despre misiunile unitatii speciale trebuie "protejate", iar detaliile nu pot fi furnizate nici macar aliatilor Statelor Unite. Potrivit documentului, misiunea din acel moment era de asasinare a unui lider al-Qaida, Abu Laith al-Libi. Dupa monitorizarea timp de citeva zile a unei scoli coranice, unitatea a primit ordinul de atac. Insa, conform documentelor, in loc sa-l nimereasca pe presupusul terorist, cele cinci rachete americane au omorit sapte copii.


Un convoi militar roman ar fi ucis un copil afgan


Documentele dezvaluite de site-ul WikiLeaks.org contin referiri la operatiuni ale militarilor romani din Afganistan, inclusiv un raport privind moartea unui copil afgan, precum si planuri ale insurgentilor care vizau militari romani. Potrivit documentelor, pe 22 martie 2007, brigada speciala Diablo raporteaza o misiune efectuata de militari romani, prezentind detalii despre operatiune, inclusiv informatia ca, cel mai probabil, in apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afgan. Politia afgana a oprit convoiul si, la ora transmiterii raportului, militarii romani se aflau la centrul districtual Muhammad Agha. Potrivit Deutsche Welle, printre zecile de mii de documente obtinute de site-ul WikiLeaks exista zeci, poate chiar sute de referiri la prezenta trupelor romanesti in Afganistan.


Ambasadorul pakistanez condamna publicarea documentelor


Ambasadorul Pakistanului in Statele Unite a considerat ca "iresponsabila" publicarea acestor documente confidentiale si a confirmat ca tara sa este deplin angajata in lupta impotriva insurgentilor islamisti. Intr-un comunicat, Husain Haqqani a apreciat ca aceste documente ar contine informnatii inexacte, adaugind ca ele "nu reflecta realitatea de pe teren". "Aceste rapoarte nu reflecta nimic altceva decit comentarii, emanind de la o singura sursa, si zvonuri, abundente de o parte si de alta a frontierei (Pakistanului cu Afganistanul) si care s-au dovedit false, in urma unui examen aprofundat", a continuat el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.