Internațional

Love Parade s-a transformat in Parada Mortii

Ziarul de Vrancea
26 iul 2010 528 vizualizări
19 morti s-au inregistrat in urma unei busculade n panica s-a declansat in momentul in care citeva mii de persoane erau blocate intr-un tunel

Cel putin 19 persoane au murit si alte 340 au fost ranite in urma busculadei produse simbata la Love Parade, festival al muzicii tehno la care au participat peste un milion de persoane la Duisburg, in vestul Germaniei. Tragedia s-a produs intr-un tunel de acces catre fosta gara de marfuri unde a avut loc festivalul. Conform martorilor, tunelul cu o lungime de peste 200 de metri si o latime de 30 de metri reprezenta principalul punct de trecere catre zona de desfasurare a evenimentului. Panica s-a declansat in momentul in care citeva mii de persoane erau blocate in tunel. "Erau peste tot oameni cazuti, cu fetele invinetite. Era, pur si simplu inspaimintator", a declarat o tinara, citata de cotidianul Die Welt. "Prietenul meu m-a ridicat in brate, altfel as fi murit. Cum as putea sa uit fetele oamenilor morti?", a adaugat ea. "Unele dintre victime erau la pamint, in timp ce oamenii incercau sa escaladeze zidurile", a declarat un alt martor. Mai multi politisti au incercat sa patrunda in tunel, "insa era prea multa lume", a adaugat el. "Oamenii au impins in continuare, ca sa intre in tunel, timp de zece minute si apoi au aflat ce s-a intimplat si s-au intors", a spus martorul citat. Un tinar in virsta de 18 ani, citat de Bild, a afirmat ca "era imposibil" de iesit din tunel. "Era ca si cum as fi avut un zid de oameni in fata mea. Am crezut ca am sa mor", a spus el. Motivul declansarii miscarii de panica nu era cunoscut, insa un reprezentant al municipalitatii a afirmat ca incidentul nu s-a produs in tunel, ci pe scarile situate de cele doua parti ale iesirii. "Cincisprezece persoane au murit dupa ce au escaladat barierele si au cazut", a spus Wolfgang Rabe, precizind ca autoritatile nu au intrerupt imediat spectacolul, temindu-se ca ar putea provoca o noua miscare de panica. Fortele de ordine au deschis in scurt timp grilajele de securitate care inconjurau zona, pentru a nu permite extinderea incidentelor.

Mii de persoane, care nu aflasera despre incident, au continuat sa danseze si sa asculte muzica mult timp dupa tragedie. Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat "bulversata". Astfel de busculade sint neobisnuite in Europa, unde se produc mai degraba in urma incidentelor violente care insotesc evenimentele sportive.

Love Parade s-a desfasurat prima data la Berlin, in 1989, cu participarea a circa 150 de persoane, pentru ca in 1999 evenimentul sa atraga 1,5 milioane de participanti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.