Internațional

Rusia a pornit un razboi mediatic impotriva ultimului dictator al Europei

Ziarul de Vrancea
24 iul 2010 586 vizualizări
Se pare ca Moscova si-a propus sa-l debarce pe Aleksandr Lukasenko din fruntea Belarusului si se afla in cautarea unui contracandidat in alegerile din luna februarie n modelul este cel din Kirgizstan: reportaje despre abuzurile impotriva drepturilor omului in speranta atitarii nemultumirii si chiar a revoltelor populare

Puterea de la Mosvova i-a pus gind rau presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, cunoscut drept "ultimul dictator al Europei". Pina acum, se astepta ca Lukasenko sa cistige detasat urmatoarele alegeri prezidentiale din Belarus, programate pentru luna februarie 2011. In ultimele saptamini insa, presedintele Belarus s-a implicat intr-un razboi mediatic cu Rusia, pe care presa occidentala estimeaza ca il va pierde cu siguranta.

Problemele au inceput cu doua saptamini in urma, cind postul public de televiziune a difuzat un material extrem de critic la adresa presedinteului belarus, pe care l-a numit "Nasul din Belarusia". Documentarul a subliniat abuzurile comise impotriva drepturilor omului, persecutiile impotriva opozitiei si modul autoritar in care este guvernat Belarusul. Nimic nou pentru populatia Belarusului. Totusi, faptul ca neregulile au fost semnalate de televiziunea rusa, urmarita de multi dintre locuitorii belarusului, are implicatii adinci. Cu numai citeva luni inainte, televiziunea rusa luase in vizor abuzurile impotriva drepturilor omului din Kirgizstan, ceea ce a alimentat nemultumirea kirghizilor, ducind in final la o revolta populara soldata cu alungarea presedintelui Kurmanbek Bakiev. Printr-o coincidenta stranie, Bakiev si-a gasit refugiu chiar in Belarus, sub aripa protectoare a lui Lukasenko.


Liderii de la Moscova s-au saturat de toanele lui Lukasenko


Potrivit unor surse, presedintele belarus a fost extrem de deranjat de documentarul difuzat la televiziunea rusa. El a ripostat tot printr-un atac mediatic, trimitind un corespondent al televiziunii publice din Belarus in Georgia, pentru a-i lua un interviu presedintelui Mihail Saakasvili, cel mai antipatizat sef de stat de catre Kremlin. Liderul georgian a primit friu liber pentru a critica elita politica din Rusia, intr-un interviu difuzat in prime-time in Belarus. In plus, mai multi activisti ai opozitiei din Belarus au fost vazuti de curind in Moscova, la o petrecere data de Leonid Gozman, un veteran al opozitiei ruse, cu prilejul implinirii virstei de 60 de ani. La petrecerea au luat parte si cistiva ministri rusi, ceea ce a facut ca presa din Rusia sa decreteze: Puterea de la Moscova este in cautarea unui contracandidat pentru Lukasenko in alegerile din luna februarie. Aleksandr Lukasenko s-a bazat multa vreme pe ajutorul Rusiei in fata valului de critici venit din partea statelor occidentale, iar Rusia si Belarusul sint membre ale unei Uniuni Statale. In ultimii doi ani, presedintele belarus a incercat insa sa se apropie de Europa si a devenit tot mai agresiv in relatiile cu Moscova. Mai intii ele a refuzat sa recunoasca independenta statelor Osetia de Sud si Abhazia, desprinse din Georgia dupa razboiul din 2008. In ultimele luni, liderul de la Minsk s-a certat cu Moscova pe tema tarifelor la gaze si a aderarii la uniunea vamala comuna intre Rusia, Belarus si Kazahstan. Liderii de la Moscova s-au saturat de toanele lui Lukasenko si planuiesc sa caute un alt lider pentru Belarus, chiar daca va fi unul care va impinge tara in directia Uniunii Europene, sustin jurnalistii britanici, adaugind ca razboiul mediatic ar putea reprezenta totusi o modalitate de a influenta negocierile dintre cele doua tari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.