Internațional

Protejarea Americii de teroristi a devenit o chestiune privata

Ziarul de Vrancea
21 iul 2010 551 vizualizări
Mai mult de o treime din personalul structurilor secrete din SUA sint angajati ai firmelor private

Aproximativ 265.000 dintre cele 854.000 de persoane care lucreaza in structurile de securitate din Statele Unite sint angajati ai unor companii private, conform unei investigatii jurnalistice extinsa, realizata pe parcursul ultimilor doi ani de Washington Post. Fosta administratie George W. Bush si Congresul american au facilitat colaborarea CIA si a altor agentii federale cu firme private de securitate pentru ca au crezut, in mod eronat, ca vor fi cheltuite mai putine fonduri.

La noua ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, ideea ca firmele private ar costa mai putin este respinsa de administratia Barack Obama, care a renuntat la sapte la suta din personalul agentiilor de securitate. Cu toate acestea, 30 la suta din personalul agentiilor federale de securitate inca este reprezentat de firme private, noteaza Washington Post.

"Ideea ca administratia poate economisi bani prin colaborarea cu firmele private este falsa", afirma Mark M. Lowenthal, un fost oficial CIA. Potrivit investigatiei realizate de Washington Post, 1.931 de companii private colaboreaza la anumite niveluri cu serviciile secrete americane, 533 dintre acestea fiind infiintate dupa 11 septembrie 2001.

Conform anchetei efectuate de Washington Post, sistemul pus la punct de Statele Unite este atit de amplu incit eficienta sa este imposibil de stabilit. Potrivit investigatiei, aproximativ 1.271 de structuri guvernamentale si 1.931 de companii private participa la programe pentru combaterea terorismului in aproximativ 10.000 de locatii din Statele Unite.

Aproximativ 854.000 de persoane au acces la informatii strict secrete. în zona Washington D.C., 33 de cladiri necesare serviciilor de spionaj au fost construite dupa 11 septembrie 2001. Multe agentii de securitate au aceleasi atributii, astfel ca exista multe informatii redundante. Spre exemplu, 51 de organizatii federale si comandamente militare din 15 orase americane urmaresc finantarea organizatiilor teroriste.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.