Internațional

Revista retelei al-Qaida, editata de un cetatean american

Ziarul de Vrancea
20 iul 2010 516 vizualizări
Serviciile secrete din Statele Unite cred ca principalul autor al noii reviste online apartinind retelei teroriste al-Qaida este un cetatean american care a plecat in Yemen in octombrie 2009, a declarat un inalt oficial din domeniul securitatii.

Revista - numita "Inspire" - a aparut saptamina trecuta, are aproape 70 de pagini si contine articole pe teme legate de fabricarea bombelor si criptarea de mesaje, precum si un interviu cu clericul americano-yemenit Anwar al Awlaki, cautat de autoritatile americane.

Sursa citata a afirmat ca in spatele acestei reviste s-ar afla Samir Khan, in virsta de 23 de ani, care a trait in North Carolina si administratorul blogului Amintirile Jihadului. Khan a plecat in Yemen cu un bilet dus-intors, dar nu a mai revenit in Statele Unite. Khan s-a nascut in Arabia Saudita si s-a mutat in Queens, New York, impreuna cu familia, cind avea sapte ani. Familia s-a mutat apoi in Charlotte, North Carolina. Mai multi oficiali din serviciile de securitate americane sustin ca el a participat la sedintele Societatii Ginditorilor Islamici, a carei misiune declarata era de a crea societatea islamica ideala prin mijloace "intelectuale si politice non-violente", potrivit site-ului organizatiei. Pe numeroasele sale bloguri, el distribuia traduceri in engleza ale unor texte de propaganda ale retelei al-Qaida si linkuri catre inregistrari video produse de grupari insurgente irakiene. Intr-un articol din 2007, cotidianul New York Times il descria pe Khan drept "un fel de releu occidental pentru productiile multimedia ale unor grupari islamice violente".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.