Internațional

Rusia scapa de vize pentru UE, daca se retrage din Transnistria

Ziarul de Vrancea
20 iul 2010 559 vizualizări
Cancelarul german Angela Merkel i-a facut aceasta propunere presedintelui rus Dmitri Medvedev, in timpul unei intilniri de saptamina trecuta n este a doua oferta facuta Moscovei in decurs de o luna

Uniunea Europeana isi va intari legaturile cu Rusia si va liberaliza regimul vizelor, daca Moscova isi retrage in schimb trupele din Transnistria, i-a propus saptamina trecuta, la Ekaterinburg, cancelarul german Angela Merkel liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Merkel a repetat oferta facuta luna trecuta si a spus ca Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care sa se ocupe de chestiunile de politica externa si de securitate, iar Germania va ajuta in schimb Rusia sa scape de regimul obligatoriu al vizelor in UE. Ceea ce ar insemna ca cetatenii rusi vor putea sa intre liberi in Uniunea Europeana. Nici presedintele Dmitri Medvedev, nici Serghei Prihodko, responsabilul de la Kremlin cu politica externa, nu au raspuns ofertei facute de Angela Merkel. "Medvedev a fost in ultima vreme relativ deschis catre Occident. Prin urmare, orice discutii despre eventualele viitoare concesii ale Rusiei sint premature", a comentat Ochmann Cornelius, expert in problemele Europei de Est la Bertelsmann Foundation. Transnistria, explica Radio Polonia, impiedica avansarea Republicii Moldova catre Vest. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au pasapoarte rusesti, primesc pensii din Rusia, iar in regiune sint desfasurate trupe rusesti. Transnistria supravietuieste in special gratie contrabandei si productiei de otel si coniac distribuite in Rusia.


Rusia nu pare pregatita pentru o asemenea propunere


Daca Germania reuseste sa rezolve conflictul din Transnistria, ar fi un mare succes diplomatic pentru Angela Merkel, comenteaza Radio Polonia, reamintind ca prima oferta a cancelarului german a fost facuta in urma cu sase saptamini, cind Medvedev a venit la Berlin. Merkel a propus atunci ca, daca Rusia se retrage din Transnistria, va fi creat un consiliu care sa se ocupe de chestiunile de politica externa si securitate dintre Bruxelles si Moscova. "Oficialii UE au fost suparati pe Merkel, pentru ca nu s-a consultat cu ei", sustine Ochmann. "Totusi, ulterior Merkel a primit o binecuvintare tacuta din partea UE sa discute cu Rusia in numele UE. Bruxelles-ul spera sa rezolve conflictul care dureaza de zeci de ani la granitele UE. Ma tem, totusi, ca rusii nu sint pregatiti pentru astfel de propuneri", adauga Ochmann.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.