Internațional

Paralizatii vor merge din nou cu ajutorul picioarelor bionice

Ziarul de Vrancea
17 iul 2010 479 vizualizări
Un dispozitiv format din picioare robotice, realizat de o companie cibernetica din Noua Zeelanda, le permite oamenilor paralizati sa mearga din nou

Hayden Allen a fost condamnat pentru totdeauna la scaunul cu rotile, dupa ce, in urma cu 5 ani, a suferit un grav accident de motocicleta, soldat cu fracturarea severa a coloanei vertebrale. Atunci, medicii i-au spus britanicului ca nu va mai fi in stare sa mearga niciodata, insa gratie unui revolutionar dispozitiv robotic dezvoltat de compania Rex Bionics din Noua Zeelanda, englezul poate astazi sa mearga normal, sa urce si sa coboare scari si chiar sa alerge. Dispozitivul a fost inventat de catre Richard Little si Robert Irving, doi prieteni din copilarie ai englezului, ale caror mame au sfirsit, amindoua, in scaunul cu rotile. Vreme de 15 ani, cei doi ingineri si ciberneticieni au incercat sa inventeze un prototip pentru mamele si, apoi, prietenul lor - un dispozitiv robotic care sa inlocuiasca scaunul cu rotile si sa faca mai usoara viata oamenilor paralizati. Efortul lor a fost incununat cu succes prin Rex - un echipament robotic asemanator cu picioarele lui Robocop, prin care utilizatorul controleaza dispozitivul exoscheletronic prin intermediul unui joystick si a unei mici tastaturi. Deocamdata, sofisticatul dispozitiv aflat inca in stadiul de prototip costa scump, in jur de 150.000 de dolari, insa inventatorii sai spera ca tehnologia de productie sa devina mai eficienta, iar Rex mai accesibil. La inceputul lui 2011, picioarele bionice Rex vor intra in productia de masa, pe piata mondiala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.