Internațional

CIA, pacalita de un tradator iranian cu 5 milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
16 iul 2010 551 vizualizări
Cercetatorul iranian care pretinde ca a fost rapit de SUA a primit cinci milioane de dolari de la CIA pentru a oferi informatii despre programul nuclear al Teheranului n acesta insa s-a reintors ieri in Iran intr-una dintre cele mai ciudate intimplari din spionajul recent

Cercetatorul iranian Shahram Amiri, care, potrivit Teheranului, ar fi fost rapit de agenti americani si dus in SUA, a primit mai mult de cinci milioane de dolari de la agentia de informatii care se ocupa de programul nuclear iranian, a declarat un oficial american.

Shahram Amiri nu este obligat sa returneze banii, dar putea fi in incapacitatea de a-i accesa, dupa ce a intrerupt colaborarea cu CIA si s-a intors in tara natala. Americanii au spus ca cercetatorul ar fi putut pleca brusc, de teama ca guvernul de la Tehran sa-i faca rau familiei sale. "Nu se poate atinge de ceea ce are, din cauza sanctiunilor economice impuse Iranului. A plecat, dar banii lui au ramas. Noi avem aceasta informatie, iar acum el se afla in miinile iranienilor", au declarat americanii. Amiri fost intimpinat ca un erou si primit felicitari de la oficiali guvernamentali irti, la sosirea sa la Teheran. Pentru prima oara dupa 14 luni el si-a tinut in brate fiul. Cercetatorul le-a spus reporterilor ca este foarte fericit ca s-a intors in Republica Islamica si a insistat asupra ideii ca a fost rapit de agenti americani. El a mai declarat ca CIA a facut presiuni asupra lui, facind propaganda impotriva Iranului si i-a oferit 50 de milioane de dolari ca sa ramina in SUA. Amiri a mai precizat si ca nu are cunostinte speciale despre cercetarea iraniana in domeniul nuclear.

Cererea lui Amiri de a parasi Statele Unite i-a uimit pe oficialii americani, care au spus ca acesta a colaborat cu CIA timp de mai mult de un an. Este dificil de apreciat daca agentia a primit informatii folositoare, cert este ca suma, care ar putea reprezenta valoarea informatiilor, dovedeste si disperarea americanilor de a avea informatii despre programul nuclear iranian, a comentat publicatia americana. "Banii nu au fost dati pentru nimic", iar informatiile obtinute au fost verificate in timp, au spus oficialii americani.


CIA, prinsa pe picior gresit


Guvernul iranian continua sa sustina ca cercetarea nucleara are scopuri strict pasnice, dar SUA si alte state cred ca Iranul construieste in secret o bomba atomica si de aceea informatiile referitoare la acest luctu sint o prioritate pentru serviciile secrete americane.

Amiri, care a lucrat la Universitatea Malek-e-Ashtar, despre care agentiile de informatii americane cred ca ar fi in legatura cu Corpul de Garda Revolutionar (grupare care e banuita de sustinerea unor grupuri teroriste), chiar daca nu a avut acces direct la cele mai importante laboratoare, ar fi putut fi capabil sa confirme informatii venite din alte surse.

CIA poate aduce in SUA 100 de persoane in fiecare an, pentru a oferi informatii, in special despre Iran si Coreea de Nord, pe care le platesc din fonduri speciale. Statele Unite s-ar putea regasi in imposibilitatea de a recupera banii care i-au fost virati lui Amiri, care ar fi fost plasati in fonduri de investitii si care i-ar fi permis sa traiasca toata viata in America. Platile efectuate catre Amiri de CIA au devenit una dintre cele mai ciudate intimplari din spionajul recent, comenteaza Washington Post. Amiri a disparut vara trecuta in Arabia Saudita, pentru a reaparea intr-o serie de filmulete pe internet in aceasta primavara. In unele filme declara ca a fost rapit, drogat si a sugerat ca a fost torturat de CIA sa vorbeasca. In altele, produse se pare de CIA, iranianul a insistat ca a venit de buna voie in SUA si ca locuieste in Tucson, unde face un doctorat.

Americanii au spus ca factorul care l-a determinat pe Amiri sa plece a fost familia, dar a ales o modalitate "idioata" de a o face, referindu-se la faptul ca a mintit privitor la la cea s-a intimplat in SUA pentru a-si recistiga credibilitatea acasa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.