Internațional

Al 12-lea spion rus din SUA si-a facut ucenicia la o firma romaneasca

Ziarul de Vrancea
15 iul 2010 511 vizualizări
Autoritatile americane au retinut o a 12-a persoana in cazul retelei de spioni rusi, un anume Aleksei Karetnikov n acesta venise in SUA in octombrie si pretinde, pe pagina sa de Facebook, ca a lucrat pentru pentru neoBIT, o companie cu sediul in Romania, scrie Washington Post

Al 12-lea spion rus arestat pentru activitati in America a avut legaturi si cu Romania. Autoritatile federale americane au anuntat ca barbatul a fost deja deportat in Rusia.

Aleksei Karetnikov, in virsta de 24 de ani, a intrat in Statele Unite in octombrie si locuia in zona Seattle, unde lucra la Microsoft, potrivit companiei si oficialilor federali. Autoritatile l-au retinut in baza incalcarii legilor imigratiei, in lipsa altor dovezi care sa le fi permis acuzarea lui pentru o alta infractiune. O sursa citata sub acoperirea anonimatului de Washington Post a declarat ca FBI l-a monitorizat pe cetateanul rus aproape imediat dupa sosirea sa in Statele Unite, iar suspectul nu a obtinut "absolut nicio informatie", fiind abia in primele stadii ale activitatii sale. Un judecator din cadrul autoritatilor pentru imigratie a emis luni un ordin pentru expulzarea lui Karetnikov din Statele Unite, a anuntat un purtator de cuvint al Departamentului pentru Securitate Interna. Cetateanul rus a recunoscut ca in prezent se afla ilegal in tara si a fost de acord sa fie deportat in loc sa fie declansate proceduri in justitie. Daca se intoarce in SUA fara permisiunea guvernului american, risca scanctiuni penale si civile. Bazele de date arata ca cineva cu numele de Karetnikov a locuit intr-un apartament din Redmond, statul Washington, incepind din luna octombrie, scrie Washington Post.


Stagiu de 9 luni in firma romaneasca


Karetnikov spune pe pagina sa de Facebook ca a lucrat pentru Microsoft si pentru compania de software cu sediul in Romania Neobit. Un purtator de cuvint al Microsoft a confirmat ca Aleksei Karetnikov a lucrat la companie timp de noua luni, testind programe, a precizat cotidianul american. Statele Unite au dezmembrat in urma cu doua saptamini o retea de spionaj in profitul Rusiei. Zece persoane au fost retinute in SUA, iar o a 11-a in Cipru, dar, eliberata pe cautiune, aceasta a disparut. SUA si Rusia au facut un schimb, Washingtonul predindu-i pe cei zece presupusi spioni in schimbul a patru persoane detinute de Moscova. Pina marti nu s-a spus nimic insa despre retinerea unui al 12-lea cetatean rus. Potrivit unor oficiali citati de Washington Post, Karetnikov nu a facut parte din aceeasi retea si nu avea legaturi directe cu ceilalti spioni, desi numele lui a aparut in momentul in care ancheta a largit cercul suspectilor. Nu este clar, spune Washington Post, cind a fost retinut, dar un oficial a declarat ca era deja in custodia autoritatilor saptamina trecuta. Pe de alta parte, se pare ca el nu a facut parte din schimbul de agenti dintre SUA si Rusia. Un alt oficial a spus ca cetateanul rus "se ocupa doar cu lucrurile pe care trebuia sa le faca pentru a-si construi deocamdata o acoperire", inclusiv sa-si gaseasca o slujba.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.