Internațional

Condamnare pentru o expozitie in Rusia

Ziarul de Vrancea
14 iul 2010 483 vizualizări
"Daca vrei sa te exprimi liber, fa-o acasa!"

Doi barbati, care au organizat in 2007 o expozitie controversata la un muzeu din Moscova, au fost gasiti vinovati de incitare la ura


In urma cu trei ani, Andrei Erofeev si Iuri Samodurov au organizat expozitia "Arta interzisa", la Muzeul Sakharov, din capitala rusa. Intr-una dintre picturi, capul lui Isus Hristos a fost inlocuit cu cel al lui Mickey Mouse. In alta, capul lui Isus a fost inlocuit de medalia "Ordinul Lenin", cea mai inalta distinctie nationala a URSS. Intr-o alta reprezentare, o sticla de Coca Cola era insotita de mesajul "Acesta este singele meu". Vizitatorii expozitiei puteau admira lucrarea numai prin gaura cheii. Lucrarile nu au fost realizate de Yerofeyev si Samodurov, dar ei au fost socotiti responsabili pentru ca au permis vernisarea. Erofeev este un expert in arta, iar Samodurov este un fost director al muzeului Sakharov. Cei doi au declarat ca deschiderea expozitiei este forma lor de a lupta cu cenzura artei in Rusia. Expozitia a deranjat enorm Biserica Ortodoxa Rusa. De altfel, procurorii au declansat o ancheta in urma unei plingeri semnate de un grup ultra-ortodox din Rusia. Samodurov a fost amendat cu 200.000 de ruble (circa 5.000 de euro), in timp ce Erofeev are de platit 150.000 de ruble (circa 3.750 de euro). Sentinta este vazuta drept un nou pas spre ingradirea libertatii de exprimare in Rusia. Saptamina trecuta, 13 artisti de renume din Rusia au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Dimitri Medvedev. Cei 13 au cerut incetarea procesului. Argumentul lor a fost ca verdictul "vinovat" ar fi o sentinta "pentru intreaga arta contemporana rusa". Demersul artistilor a fost sprijinit de Amnesty International, iar Yerofeyev a trimis o scrisoare Bisericii Ortodoxe, in care isi cere scuze "daca expozitia i-a deranjat in vreun fel pe credinciosi" si asigura ca manifestarea artistica nu a avut acest scop. Grupul care a depus plingerea, numit Consiliul Poporului, a declarat ca a fost dezgustat de expozitie. "Daca vrei sa te exprimi liber, fa-o acasa si invita citiva prieteni apropiati. Dar daca expozitia este una publica si contine astfel de insulte, nu mai e arta, e provocare ", a spus un reprezentant al organizatiei, Oleg Kassin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.