Internațional

Ziua ocupatiei sovietice a fost comemorata o singura data

Ziarul de Vrancea
13 iul 2010 415 vizualizări
n Curtea Constitutionala din Republica Moldova a declarat neconstitutional decretul prezidential care a instituit aceasta zi cu simbolul ocupatiei

Curtea Constitutionala de la Chisinau a declarat neconstitutional decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice. Curtea si-a motivat decizia prin faptul ca, prin acest decret, s-a incercat sa se dea o interpretare juridica unui eveniment istoric.

Decretul a fost atacat de un grup de comunisti care considera ca Ghimpu a incalcat articolul 15 din Constitutie si ca scindeaza societatea si unitatea poporului. La 24 iunie, presedintele interimar al Republicii Moldova a emis un decret prin care declara 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist si cerea Rusiei sa-si retraga urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul, intr-o declaratie votata in unanimitate, in care se spune ca "este nu numai un act al unei campanii politice planificate, indreptata impotriva relatiilor ruso-moldovene, ci si o incercare directa de a denatura faptele istorice, de a revizui istoria mondiala si totodata de a justifica esecul politicii duse de puterea din Moldova".

Si la Chisinau, decretul a bulversat opinia publica si clasa politica, impartind-o in doua tabere - o parte care a sustinut si alta care a condamnat decretul presedintelui interimar. Chiar si colegii sai din Alianta pentru Integrare Europeana s-au aratat nemultumiti ca a luat aceasta decizie independent de ei.

Potrivit editiei electronice a cotidianului Timpul, Ghimpu nu a comentat decizia magistratilor. El a plecat la Ialoveni, pentru a inaugura un monument in memoria victimelor regimului comunist. Reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim, a declarat ca, potrivit legislatiei, decretul presedintelui urmeaza sa fie anulat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.