Internațional

Un milion de catalani au cerut independenta la Barcelona

Ziarul de Vrancea
11 iul 2010 386 vizualizări
n uriasa manifestatie în favoarea autonomiei extinse a avut loc in capitala celei mai bogate regiuni spaniole, la patru ani dupa un referendum care arata aceeasi optiune a locuitorilor

O manifestatie in favoarea autonomiei extinse a regiunii spaniole Catalonia, contestata de curind in justitie, s-a transformat intr-o demonstratie in favoarea "natiunii" catalane. Numeroase persoane au iesit pe strazi simbata dupa-amiaza pentru a contesta decizia instantei constitutionale spaniole de a limita o parte a noilor privilegii acordate regiunii bogate din nord-estul Spaniei. Numarul participantilor la manifestatii a fost estimat de politie la 1,1 milioane de persoane. Cortegiul a fost precedat de un imens drapel catalan si o pancarta pe care scria "Sintem o natiune, decidem singuri".

Primarul socialist din Barcelona, Jordi Hereu, a declarat ca este vorba de o manifestatie fara precedent, mai mare chiar decit cea din septembire 1977, cind 350.000 de persoane cereau autonomie regionala. "Manifestatia este inceputul independentei pe care o dorim pentru tara noastra, Catalonia", a declarat Jordi Cau, un student cu convingeri separatiste. "Decizia tribunalului constitutional ne-a sporit dorinta pentru independenta", afirma o alta participanta, Julia Nadal.

Mitingul, organizat de organizatia catalana Omnium Cultural, a beneficiat de sustinerea principalelor partide din regiune. Presedintele socialist al Guvernului regional, Jose Montilla, precum si doi predecesori, socialistul Pasqual Maragall si nationalistul Jordi Pujol erau prezenti la miting.

Presedintele CiU, Artur Mas, s-a declarat "emotionat" ca atit de multe persoane au iesit pe strazi pentru a apara "demnitatea Cataloniei". Demonstratia este o reactie a deciziei Tribunalului Constitutional din Spania de a anula prevederi importante ale noului statut de autonomie, adoptat in 2006 in urma unui compromis intre PSOE si CiU.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.