Internațional

Scandalul de spionaj: schimb de interogatorii

Ziarul de Vrancea
12 iul 2010 590 vizualizări
Cetatenii rusi eliberati de Moscova au fost preluati de CIA n Rusia ironizeaza amatorismul spionilor arestati în SUA

Detinutii gratiati de Rusia care au ajuns vineri la Washington, in cadrul unui schimb de agenti fara precedent de la incheierea Razboului Rece, vor fi transferati intr-un loc sigur pentru interogatoriu, a declarat un fost consilier pentru Securitate Interna al Casei Albe. "Vor fi dusi de agenti ai serviciilor de informatii intr-un loc sigur (...) unde vor fi interogati si pregatiti pentru noua lor viata si unde li se va oferi o noua identitate", a afirmat Frances Townsend, fost consilier pentru Securitate Interna si lupta antiterorista al presedintelui George W. Bush.

Casa Alba a confirmat vineri seara incheierea schimbului de agenti intre Statele Unite si Rusia, negociat la cel mai inalt nivel, intre directorul CIA si un reprezentant al serviciilor de informatii externe ruse. Statele Unite au predat zece agenti rusi, arestati la sfirsitul lunii iunie, in schimbul a patru rusi, dintre care trei fusesera condamnati pentru spionaj in favoarea unor tari occidentale. Numarul persoanelor aflate la bordul avionului care a aterizat in Statele Unite - si care, conform presei britanice, a facut o scurta escala in Anglia - nu a fost confirmat. Presa americana si britanica afirma ca minimum unul dintre cei patru rusi a ramas pe teritoriul britanic.

Townsend a declarat ca CIA le-ar putea oferi rusilor eliberati locuinte si asistenta financiara, dupa ce ii va interoga pentru "a afla ce tip de intrebari le-au pus agentii rusi dupa arestare si cum au fost tratati". Interogatoriile, care ar putea dura mai multe saptamini sau chiar luni, vor permite agentilor americani sa obtina informatii importante "din punct de vedere al contrainformatiilor", a adaugat ea.


Cei mai vizibili spioni


De cealalta parte, presa si specialistii rusi ironizeaza amatorismul spionilor arestati la sfirsitul lui iunie in Statele Unite, care foloseau alfabetul Morse pentru a transmite informatii de notorietate publica si aveau fotografii personale postate pe Facebook. "Aceasta are aerul unei farse. Fie nu este spionaj, fie spionii au lucrat neglijent", rezuma Mihail Liubimov, colonel in serviciul de informatii externe pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Presa rusa a abundat in detalii despre activitatile celor zece rusi, majoritatea cu identitati false. Cind Juan Lazaro s-a plins in fata sotiei sale jurnaliste Vicky Pelaez ca Centrul nu are incredere in informatiile sale pentru ca ele nu au surse explicite, ea l-a sfatuit sa dea "numele unui om politic american oarecare".

Unii dintre ei vorbeau engleza cu accent rusesc, foloseau mijloace de comunicare arhaice cum ar fi codul Morse, cerneala invizibila, faceau schimb de rucsacuri portocalii identice pentru a transmite pasapoarte false sau pentru a ascunde bani intr-un parc marcind locul cu o sticla. Ei organizau intilniri in asa fel incat FBI a inregistrat audio si video contactele lor. Au fost supravegheati 24 de ore din 24.


Acoperire pentru o retea mai solida?


Iulia Latinina de la postul de radio Ecoul Moscovei sustine ca acesti spioni erau o "retea internationala de escroci care deturna bugetul rus sub pretextul spionajului". Printre agenti se afla si o jurnalista originara din Peru, insa tinara Anna Chapman, in virsta de 28 de ani, cu parul roscat si ale carei poze postate pe Facebook au facut inconjurul lumii, a adaugat savoare cazului. Nu se stie clar la ce tip de informatii secrete ar fi putut avea acces aceasta, dar detaliile vietii sale sexuale, insotite de fotografii, au fascinat presa internationala.

"Fotografii in retele de socializare, interviuri, este bizar (din partea unui agent), este cel mai putin din ceea ce putem spune (...). Este lipsa de profesionalism", apreciaza Guevork Vartanian, fost spion, erou al URSS, intr-un interviu acordat cotidianului Trud.

"în acest scandal este prea multa mascarada. Istoria James Bond girl este ridicola, este evident ca nu este spioana", afirma Igor Atamanenko, agent de contraspionaj, pentru Komsomolskaia Pravda. în opinia lui, ceea ce el califica drept "Bollywood" ar putea servi ca acoperire pentru o retea mai solida.


Serviciile speciale - lovite de criza


Pentru sute de specialisti ca Vladimir Efimovici, fost agent de informatii militare, ar putea fi vorba despre o actiune deliberata pentru a discredita serviciile ruse. "Acesti spioni sint ridicoli, dar sint reali. Faptul ca au fost schimbati o dovedeste. Au lucrat prost si vor cadea capete" in SVR (serviciul de informatii externe), apreciaza expertul independent in probleme de aparare Pavel Felgenhauer.

Pentru Nikolai Petrov, de la centrul Carnegie din Moscova, aceasta afacere "suprarealista" ilustreaza o criza in cadrul serviciilor speciale ruse. "Aceasta pretinsa retea lasa impresia de lipsa de profesionalism. Ei ar fi trebuit sa stringa informatii despre starea de spirit a elitelor si sa aiba acces la persoanele care iau decizii, ceea ce este incompatibil cu modul lor de viata", a declarat el pentru AFP. "Am vazut in Rusia o imitatie de imperiu. Avem o imitatie de spionaj", conchide Iulia Latinina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.