Internațional

Iranul a anulat lapidarea unei femei condamnate pentru adulter

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 526 vizualizări
Iranul a anulat lapidarea unei femei condamnate pentru adulter, dupa ce cazul a declansat reactii internationale. "Potrivit informatiilor transmise de autoritatile judiciare competente din Iran, Sakineh Mohammadi-Ashtiani nu va fi lapidata", anunta ambasada Iranului.

Potrivit Codului Penal iranian, Ashtiani urma sa fie ingropata pina la piept, iar pietrele aruncate in ea trebuiau sa fie suficient de mari pentru a provoca durere, dar nu suficient de mari pentru a o ucide imediat. Femeia risca inca sa fie executata altfel pentru adulter, a declarat Drewery Dyke, de la Amnesty International Londra. "Am observat in trecut ca cei care au fost condamnati la lapidare au fost spinzurati", a adaugat el. "Este de notat faptul ca acest tip de pedeapsa a fost folosit rareori in Iran", a adaugat ea. Alte 15 persoane, printre care 12 femei si 3 barbati isi asteapta condamnarea in Iran. Adesea sotii isi acuza sotiile de astfel de fapte pentru a putea iesi dintr-o casnicie. Ceea ce este foarte grav, este faptul ca familiie nu vor sa ii apere pe cei condamnati, care sint considerati o rusine. Cazul lui Ashtiani a provocat un val de condamnare in lume. Copiii ei au fost cei care au semnalat cazul si au insistat asupra faptului ca mama lor este nevinovata. Potrivit articolul 74 din Codul Penal iranian, trebuie sa existe cel putin patru martori - patru barbati sau trei barbati si doua femei - pentru a condamna la moarte prin lapidare un suspect de adulter. Insa in cazul lui Ashtiani nu au existat martori. Femeia, originara din orasul Tabriz, din nordul tarii, a fost condamnata pentru adulter in 2006. Ea a fost obligata sa marturiseasca, dupa ce a fost supusa la 99 de lovituri de bici, a spus avocatul pentru drepturile omului Mohammad Mostafaei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.