Internațional

Americanii si rusii au facut schimb de spioni

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 533 vizualizări
Pentru zece agenti rusi din Statele Unite, Dimitri Medvedev a gratiat patru spioni in favoarea unor tari straine n este cel mai important schimb de spioni de la sfirsitul Razboiului Rece

SUA si Rusia au realizat ieri, pe aeroportul din Viena, cel mai important schimb de spioni de la Razboiul Rece incoace. Un avion i-a adus pe cei zece spioni rusi expulzati din SUA. Celalalt a adus patru persoane condamnate pentru spionaj in Rusia, dar gratiate de presedinte dupa ce au semnat recunoasterea vinei. Avionul rusesc Iakolev Iak-42, care transporta cele patru persoane gratiate de Moscova, a aterizat pe aeroportul din Viena aproximativ in acelasi timp cu avionul Vision Airlines Boeing 767-200 care venea de la New York cu agentii rusi. Televiziunile au prezentat imagini cu cele doua avione postate alaturi pe pista. Scari acoperite au fost aduse la fiecare avion si schimbul de agenti nu a putut fi vazut. Corespondentul BBC la Viena a spus ca un schimb realizat pe pista inseamna ca nimeni nu a intrat oficial in tara. Anterior, un oficial rus a spus ca agentii rusi vor ajunge acasa vineri.


Schimbul indica vinovatia reciproca


Un judecator din New York a ordonat ca cei 10 sa fie expulzati, in schimbul a patru persoane acuzate de spionaj in Statele Unite si gratiate de presedintele Dmitri Medvedev, potrivit CBS. Cei zece agenti rusi au pledat "vinovat" la acuzatia de "complot pentru a actiona ca un agent neinregistrat pentru o tara straina". Acuzatiile initiale de spalare de bani care le fusesera aduse au fost retrase. Spionii pozau in cetateni obisnuiti, unii dintre ei traind in cuplu de ani de zile si se aflau sub comanda Serviciilor Secrete Externe rusesti pentru a stringe informatii si a se infiltra in cercurile de decizie politica. Un al unsprezecelea suspect, cunoscut drept Christopher Metsos a fost dat disparut, dupa ce a fost eliberat pe cautiune in Cipru. De partea ruseasca, presedintele Dimitri Medvedev a gratiat patru persoane condamnate pentru spionaj in Rusia. Acestia sint Igor Sutyagin - cercetator in domeniul nuclear arestat in 2004 pentru spionaj in favoarea CIA, Serghei Skripal - ofiter al serviciilor secrete, condamnat pentru spionaj in favoarea Angliei in 2006, Alexander Zaporosky- angajat al serviciilor de informatii externe, arestat in 2003 si Ghenadi Vasilenko, fost agent KGB. Dupa eliberarea prizonierilor, SUA au declarat ca incarcerarea celor zece nu ar fi adus niciun beneficiu tarii, iar prin acest gest au putut fi eliberate persoane care avea sentinte mari in Rusia, unii dintre ei cu o stare de sanatate precara. La rindul sau, Ministerul de Externe rus a facut o declaratie prin care arata ca schimbul dintre Serviciile de Inormatii Externe rusesti si CIA a fost facut "in contextul imbunatatirii legaturilor dintre SUA si Rusia".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.