Internațional

Prea multa sinceritate streseaza

Ziarul de Vrancea
8 iul 2010 570 vizualizări
potrivit psihologilor, a minti e bine : este vorba despre un mecanism mental aflat la baza evolutiei umane

Faptul ca minciunile "albe" sint "sanatoase" pentru relatiile interumane este bine cunoscut, dar stiinta nu se multumeste cu aceste simplificari. Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea Massachusetts, a condensat 25 de ani de cercetari academice pe tema minciunilor intr-un eseu recent publicat sub titlul "Liar: the truth about lying". Bazindu-se pe o serie de studii practice asupra psihicului uman, el explica in aceasta carte ca a spune adevarul nu este intotdeauna benefic, nici pentru noi nici pentru cei din jurul nostru; tocmai de aceea, crede Feldman, creierul este predispus sa minta, pentru a se apara si a supravietui. Acest mecanism mental este unul atavic, aflat la baza evolutiei pe care omul si l-a insusit de la animale; pe parcursul evolutiei, fiinta umana l-a eliberat insa de automatismele care regleaza comportamentul pasarilor si insectelor, "umanizindu-l" prin liberul arbitru, creativitate, rautate.

Daca la animale, minciuna se manifesta ca un dispozitiv biologic constant si repetitiv, in cazul omului lucrurile stau diferit, explica si Luigi Maria Anolli, profesor de psihologia comunicarii la Universitatea Milano-Bicocca: minciuna se naste din necesitatea de a supravietui, iar modul in care mintim variaza in functie de cultura si sta la baza conformatiei psihologice a unor intregi societati. "Mentalitatea populatiilor orientale este dintotdeauna bazata pe minciuna. Cea rusa si cea poloneza dimpotriva, pe sinceritate", precizeaza profesorul, in opinia caruia cultura italiana se afla pe o pozitie intermediara, datorind acest soi de echilibru culturii antice grecesti, care insista in a amesteca in doze egale minciuna si adevarul. Minciuna, scrie Anolli intr-o carte intitulata "Rusine", pe termen scurt ajuta si inlesneste progresul, dar pe termen lung frustreaza psihicul uman, dezechilibrindu-l. Oamenii de stiinta vorbesc despre "emotii ale minciunii, acele descarcari de adrenalina care pe moment dau iluzia ca lucrurile s-au simplificat, dar in timp ii pot conduce pe indivizi la un comportament autodistructiv. Adevarul in schimb, desi ii constringe pe oameni la "un efort de responsabilitate" si ii streseaza, in timp aduce mai multa "liniste", prin urmare ar putea fi totusi mai "sanatos" pe termen lung.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.