Internațional

Rusia a propus Statelor Unite un schimb de spioni

Ziarul de Vrancea
8 iul 2010 657 vizualizări
Rusia vrea sa dea la schimb un om de stiinta arestat sub acuzatia ca a spionat in favoarea Marii Britanii pe unul dintre cei 10 presupusi spioni rusi arestati recent in Statele Unite

Autoritatile federale americane negociaza cu avocatii suspectilor de spionaj in favoarea Moscovei o intelegere care ar evita declansarea unor procese de durata in Statele Unite si care le-ar putea permite acuzatilor sa se intoarca in Rusia, relateaza New York Times.

Rusia vrea sa dea la schimb un om de stiinta arestat sub acuzatia ca a spionat in favoarea Rusiei pe unul dintre cei 10 presupusi spioni rusi arestati recent in Statele Unite.

Igor Sutyagin, un expert in arme nucleare, a fost condamnat de o instanta ruseasca la 15 ani de inchisoare, in 2004, pentru ca a oferit informatii clasificate unei companii britanice, despre care procurorii rusi sustin ca actioneaza ca un paravan pentru CIA. "Vor sa-l dea pe Sutyagin la schimb pentru unul dintre cei acuzati de spionaj in Statele Unite. Vor ca schimbul sa aiba loc miine (joi, n.red.)", a declarat Anna Stavitskaya, avocata omului de stiinta. Stavitskaya a precizat ca nu stie care dintre cei zece presupusi spioni arestati in Statele Unite a fost ales pentru schimb. Acordul negociat la mai putin de doua saptamini dupa arestarea a zece persoane acuzate ca ar face parte dintr-o retea de spionaj in favoarea Moscovei prevede ca acestea sa isi recunoasca vinovatia pentru mai putine capete de acuzare sau acuzatii pasibile de pedepse reduse, urmind in schimb sa fie deportate in Rusia sau sa li se permita sa revina la Moscova. In cazul in care acordurile judiciare vor fi incheiate, acuzatii ar putea primi o serie de beneficii legale, iar guvernul ar evita o serie de procese de durata. Cei zece suspecti se afla in custodia autoritatilor americane, fiind acuzati de intentie de a actiona ca agenti ai unui guvern strain, iar o parte dintre ei sint acuzati si pentru intentie de spalare de bani. Opt dintre suspecti risca pedepse de pina la 25 de ani de inchisoare.


Eliberarea pe cautiune a spioanei Vicky Pelaez, contestata de Procuratura


Procuratura americana a contestat marti decizia unui judecator de a elibera pe cautiune unul dintre suspectii de spionaj in favoarea Rusiei arestati in iunie in Statele Unite.

Apelul Procuraturii americane se refera la cazul ziaristei americane de origine peruana Vicky Pelaez, eliberata joi pentru o cautiune de 250.000 de dolari. Pelaez a fost consemnata la domiciliul sau din Yonkers, la nord de New York, si obligata sa poarte o bratara electronica. Ea nu a fost pusa imediat in libertate, iar marti se afla inca in inchisoare, din cauza weekendului prelungit acordat in Statele Unite de Ziua Independentei. Apelul procuraturii blocheaza eliberarea ziaristei, pina cind justitia va pronunta o noua decizie in cazul sau. Alte trei persoane implicate in acelasi caz - Richard si Cynthia Murphy si Anne Chapman - au comparut in fata justitiei, iar judecatorul a respins eliberarea lor pe cautiune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.