Internațional

Cum a fost ratificat in Polonia Tratatul de la Lisabona

Ziarul de Vrancea
6 iul 2010 776 vizualizări
O adevarata "comedie a erorilor", asa a fost descris traseul oficial al documentului, care a fost intors de trei ori din drum pentru datare si parafare n la al treilea hop, seful statului a schimbat stiloul care nu scria cu un altul pe care il avea din intimplare la el

Ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre fostul presedinte polonez, Lech Kaczynski, a fost o "adevarata piesa de teatru politic", iar aceasta "comedie a erorilor" a avut si o parte necunoscuta, care ar fi putut ridica probleme legale pentru UE, dezvaluie publicatia electronica EUObserver. Lech Kaczynski a semnat tratatul la 10 octombrie 2009, utilizind un al doilea stilou, pentru ca primul nu a functionat. "Nu era planificat", comenta un oficial polonez, la data respectiva. însa, dupa acest episod al "comediei erorilor", au avut loc si altele, mai putin cunoscute, afirma publicatia.

Atunci cind documentul a fost trimis la sediul Ministerului Afacerilor Externe, oficialii au descoperit ca presedintele a omis sa puna data alaturi de semnatura, aceasta fiind o cerinta legala formala. Ca urmare, functionarii din MAE au fost nevoiti sa duca documentul inapoi presedintelui, pentru ca acesta sa scrie si data.

în aceeasi zi, inainte ca seful serviciului polonez de protocol sa plece la Roma pentru a depune documentul in arhiva Uniunii Europene (UE), la sediul Ministerului italian al Afacerilor Externe, oficialii au descoperit ca pe document nu a fost aplicat sigiliul de stat. Conform legislatiei poloneze privind ratificarea, in lipsa aplicarii sigiliului, documentele respective sunt nule. Astfel, inainte de a ajunge la Roma, documentul a fost dus in subsolul unei cladiri guvernamentale din Varsovia, unde i s-a aplicat sigiliul.

Este dificil de spus ce s-ar fi putut intimpla, in cazul in care documentul ar fi intrat in arhive in forma nula, imediat dupa semnare, comenteaza EUObserver. Andrew Duff, europarlamentar liberal britanic, expert in drept, a declarat ca eventualele erori de redactare ar fi putut fi corectate, dar descoperirea unui instrument de ratificare fals i-ar fi incurajat pe eurosceptici sa declanseze un proces impotriva Tratatului de la Lisabona, la Curtea UE de la Luxemburg, a adaugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.