Internațional

Comisia Europeana sustine cresterea virstei de pensionare în tarile UE

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 456 vizualizări
Comisia Europeana pledeaza pentru marirea virstei de pensionare în UE pentru a se evita esuarea sistemului si pentru a ajuta finantele publice ale statelor, deja afectate de criza, într-un document care va fi prezentat miine.

"A face in asa fel incit timpul petrecut la pensie sa nu mai continue sa creasca in raport cu timpul petrecut in activitate ar ajuta la viabilitatea" caselor de pensii ale tarilor europene, bazate pe un sistem de repartitie in care pensionarii primesc alocatiile din cotizatiile populatiei active, subliniaza Comisia Europeana in raportul sau.

"Aceasta inseamna cresterea virstei la care se inceteaza munca si inceperea primirii pensiei", adauga documentul. "Prelungirea perioadei de munca in cursul vietii pentru a se tine cont de cresterea sperantei de viata ar permite inregistrarea a doua beneficii: conditii de viata mai bune si sisteme de pensii mai viabile", argumenteaza Comisia.

în cursul ultimilor cinci ani, speranta de viata a crescut in medie cu cinci ani in UE, potrivit Bruxelles-ului, iar proiectiile arata ca o noua crestere cu sapte ani s-ar putea produce pina in 2060. De altfel, rata natalitatii este scazuta. Rezultatul este ca in prezent raportul este de patru persoane active la un pensionar cu virsta de peste 65 de ani in Europa, iar in 2060 acesta va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani. Virsta medie de iesire la pensie in cadrul UE era in 2008 de 61,4 ani.

în fata cresterii deficitelor publice si datoriei, numeroase tari au crescut deja virsta de pensionare. Franta intentioneaza sa faca acest lucru in septembrie, cind va decide cresterea pragului de la 60 la 62 de ani pina in 2018. Spania vrea sa ridice virsta de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere de la 65 la 67 de ani pina in 2029 pentru o pensie completa. Germania resimte o presiune deosebita din cauza situatiei demografice, defavorabila sistemului sau de pensii, cu o scadere asteptata a populatiei in deceniile urmatoare din cauza unei rate a natalitatii prea scazute.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.