Internațional

CEDO va examina problema predarii în limba romăna cu grafie latina în scolile transnistrene

Ziarul de Vrancea
6 iul 2010 474 vizualizări
Problema predarii în limba romăna cu grafie latina în scolile din Transnistria va fi examinata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), o decizie în acest sens putind fi luata dupa 20 septembrie, relateaza portalul Moldova Azi.

Reclamantii sint 170 de cetateni ai Republicii Moldova din regiunea transnistreana, care au adresat CEDO o plingere in care acuza Guvernul Republicii Moldova si cel al Rusiei de incalcarea dreptului la educatie in limba romana cu grafie latina. Reclamantii au invocat in special incalcarea dreptului la non-discriminare, in baza articolului 14 al CEDO. Curtea considera ca plingerea ridica probleme grave de fapt si de drept, astfel incit determinarea lor va avea loc odata cu examinarea in fond a cauzei. în prezent, in regiunea separatista transnistreana activeaza opt institutii de invatamint cu predare in grafia latina: trei licee si cinci gimnazii, dintre care unul pentru copii orfani.


Manual de constringere a minorilor delicventi


Comisia de Justitie Juvenila din Marea Britanie a anuntat, recent, ca va face public un manual de practici, tinut secret, care reglementeaza utilizarea de constringere fizica in inchisori a minorilor. Comisia pentru Justitie Juvenila (CJJ) a fost de acord sa predea manualul de pregatire al instructorilor in care sint descrise tehnicile folosite in centrele securizate de pregatire. Documentul include descrierile un tehnici de "distragere a atentiei", tehnici care in mod deliberat provoaca durere. "Comisia pentru Justitie Juvenila si Ministerul Justitiei au avut sase ani la dispozitie pentru a aduce totul la lumina, iar pina acum am vazut doar iesiri compulsive din cauza secretelor precum si un esec de a face fata public tratamentelor degradante si nelegale aplicate minorilor in inchisori", sustine Alianta Drepturilor Copilului din Anglia, citata de The Independent. Aceeasi organizatie cere declansarea unei anchete care sa stabileasca regimul si metodele folosite fata de copiii incarcerati din 1998 si pina in prezent.


Chinezii si rusii, umar la umar pe piata de armament


Constructorii rusi de avioane sint nevoiti sa recunoasca fapul ca pe piata mondiala a armamentului a aparut un nou si de temut concurent - China. Seful biroului de proiectare MiG si al companiei Suhoi, Mihail Pogosian, s-a opus semnarii unui nou contract major pentru livrarea de motoare cu reactie RD-93 destinate avioanelor de lupta chino-pakistaneze FC-1 (in versiune pakistaneza JF-17). "FC-1 este inferior MiG-26, dar este mai ieftin - aproape 10 mil $ fata de 35 mil", au declarat pentru Kommersant surse apropiate complexului militar industrial al Rusiei. "Daca Rusia a ajuns cu adevarat sa se confrunte cu China pe piata egipteana de armament, trebuie intreprins ceva", a comentat analistul Konstantin Makienko, expert la Centrul pentru analiza strategiilor si tehnologiilor. Analistul Ruslan Puhov crede insa ca "va fi foarte dificil de explicat partii chineze de ce le-am livrat pina acum motoare, iar acum ne-am razgindit brusc".


Canicula ii ineaca pe rusi cu sutele


Aproximativ 300 de persoane s-au inecat saptamina trecuta in Rusia, unde temperaturile au depasit 30 de grade Celsius, mai ales dupa ce au consumat alcool, a anuntat ieri un oficial din cadrul Ministerului pentru Situatii de Urgenta. "Saptamina trecuta, 285 de persoane s-au inecat in timp ce se scaldau, dintre care 63 numai marti", a precizat el. 109 persoane au fost salvate de specialisti ai ministerului. Aceste tragedii se explica in general prin scaldarea in zone nesupravegheate si prin consumul de alcool, a declarat el. Anul trecut, 2.733 de persoane au murit inecate in Rusia, dintre care 1.903 erau in stare de ebrietate, potrivit autoritatilor ruse.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.