Internațional

Nouriel Roubini, tinta a spionilor rusi arestati in SUA

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 608 vizualizări
Cazul spionilor rusi din SUA ia amploare n economistul american Nouriel Roubini, cel care a previzionat intrarea in criza a economiei americane cu un an inainte ca acest lucru sa se intimple, a fost una dintre tintele spionilor

Nouriel Roubini, reputatul economist care a prezis criza financiara mondiala, ar fi putut fi tinta spionilor rusi arestati in SUA, avind in vedere legaturile apropiate cu mai multe banci centrale si personalitati precum seful Rezervei Federale Ben Bernanke. Anna Chapman, una dintre persoanele suspectate de spionaj in favoarea Rusiei, l-a contactat pe Roubini pe Facebook, iar economistul, cunoscut si pentru preferintele sale pentru o viata mondena, a recunoscut posibilitatea de a o fi intilnit la un eveniment social. Roubini a precizat totusi ca nu isi aminteste sa fi avut o conversatie directa cu aceasta, potrivit blogului EconomicPolicy Journal. O alta posibila legatura a economistului cu o persoana suspectata de spionaj este cea cu Cynthia Murphy, care ar fi primit ordin din partea autoritatilor de la Moscova sa dezvolte relatii cu colegi de clasa si profesori, a relatat publicatia New York Post. "Raporteaza la centru informatii privind datele personale si trasaturile de caracter ale persoanelor intilnite, precum si concluzii preliminare referitoare la posibilitatea de a fi recrutate de servicii", ar fi indicatiile primite de Murphy. Aceasta a obtinut un MBA la universitatea Columbia, dar si o diploma in finante la Leonard Stern School of Business de la Universitatea din New York, unde Roubini este profesor din 1995. Roubini este unul dintre cei mai reputati economisti americani , cu legaturi apropiate cu personalitati precum Larry Summers, Tim Geithner si Ben Bernanke. Activitatea de consultant pentru mai multe banci centrale il transforma in una dintre cele mai probabile tinte de spionaj din sectorul financiar.

Politia federala americana a arestat, recent, zece persoane acuzate de spionaj in favoarea Rusiei, iar inca un suspect este dat disparut, dupa ce a fost retinut si ulterior eliberat pe cautiune in Cipru. Doi dintre suspectii retinuti in Statele Unite pentru spionaj in favoarea Rusiei au recunoscut ca sint cetateni rusi si ca au trait pe teritoriul american sub identitati false. Procuratura afirma ca barbatul care se prezenta drept Michael Zottoli se numeste in realitate Mihail Kutzik, iar Patricia Mills este, in realitate, cetatean rus si se numeste Natalia Pereverzeva.



Marea Britanie ar putea fi vizata de pina la 500 de spioni "in asteptare"


Numarul spionilor "in asteptare" aflati in Marea Britanie ar putea ajunge la 500, majoritatea fiind recrutati de Rusia, China, Israel sau al-Qaida, afirma un fost ofiter de informatii britanic. Harry Ferguson, fost ofiter al MI6, afirma ca spionii sint atit de dificil de detectat, incit MI5 nici macar nu dispune de o unitate speciala de depistare a acestora, insa amenintarea este reala, cu atit mai mult cu cit sase dintre acestia au incercat sa se angajeze, in 2005, ca interpreti pentru serviciile de informatii britanice.

Spionii "in asteptare" pot petrece ani de zile traind sub acoperirea unor cetateni model si sint activati pentru a actiona ca sabotori in razboi sau intr-un moment in care reusesc sa obtina pozitii importante, din care pot transmite informatii secrete. Ferguson afirma ca agentii inactivi presupun costuri reduse pentru serviciile care ii recruteaza si care le ofera instruire redusa. El o citeaza ca exemplu in acest sens pe Melita Norwood, secretara la o firma de cercetare din domeniul metalurgic, care a copiat sute de dosare secrete referitoare la forta de descurajare nucleara britanica, permitind Rusiei sa accelereze semnificativ programul de construire a bombei atomice. Ea a activat timp de 40 de ani, nu a fost depistata niciodata si a recrutat numerosi agenti pentru Rusia, fiind deconspirata in 1992 de Vasili Mitrohin, fost cadru KGB care a decis sa fuga in Occident.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.