Internațional

Spionii rusi din SUA trec la marturisiri

Ziarul de Vrancea
3 iul 2010 552 vizualizări
Un prim suspect in cazul de spionaj din SUA marturiseste ca a lucrat pentru Rusia n fostul sot britanic al Annei Chapman crede ca tatal ei, fost agent KGB, o indrumase pe aceasta spre cariera de spion

Unul dintre cei zece suspecti de spionaj arestati in Statele Unite a marturisit ca a lucrat pentru Rusia, careia i-a jurat sa-i fie loial, potrivit unui document judiciar, in momentul in care justitia americana a eliberat pe cautiune o jurnalista implicata in afacere. Jurnalista Vicky Pelaez, o americana de origine peruana, urmeaza sa fie eliberata in conditii stricte, a declarat judecatorul newyorkez Ronald Ellis: cautiunea sa a fost fixata la 250.000 de dolari, dintre care 10.000 platiti in bani lichizi. Ea va trebui sa poarte o bratara electronica si va fi consemnata la domiciliu. "Nu lasa impresia unui agent profesionist", a declarat judecatorul, pentru a justifica punerea ei in liberate. "Are o identitate reala si intentioneaza sa ramina in tara", a adaugat el. Autoritatile americane se tem ca in cazul in care vor fi pusi in liberate, suspectii vor incerca sa fuga, asa cum s-a intimplat cu cel de-al 11-lea dintre ei, Christopher Robert Metsos. Acesta din urma a fost arestat in Cipru, apoi pus in libertate pe cautiune, dar autoritatile insulei i-au pierdut urma. Departamentul de Stat s-a declarat "dezamagit", joi, de modul in care Ciprul a gestionat acest caz.

Tribunalul din New York a decis in schimb ca doi dintre suspecti vor ramine in detentie: Richard si Cynthia Murphy, arestati la New Jersey (nord-est). "In ceea ce ii priveste pe sotii Murphy, Curtea a ajuns la concluzia ca nu stie cine sint acesti", a declarat judecatorul Ellis. "Dovezile obtinute de Guvern (impotriva lor) sint puternice", a subliniat magistratul.


Unul dintre suspecti nu se dezice de spionajul rusesc


In ceea ce priveste al patrulea suspect care va comparea la New York, Juan Lazaro, tribunalul a decis sa isi amine decizia. Acesta din urma a recunoscut ca a lucrat pentru Serviciul de informatii externe rus (SVR), succesorul miticului KGB, potrivit unei scrisori trimise de Procuratura americana judecatorului Ellis pentru a-l convinge sa il mentina pe suspect in detentie.Potrivit acestei scrisori, barbatul a declarat ca "Juan Lazaro" nu este numele sau real si a refuzat sa isi dezvaluie identitatea. El a adaugat ca "nu se va dezice de loialitatea sa fata de (SVR), nici chiar pentru a-si (salva) fiul". Lazaro a declarat, de asemenea, potrivit acestui document, ca Vicky Pelaez a transmis informatii in numele sau SVR si ca locuinta pe care o imparteau la New York era platita de superiorii lor rusi. La Alexandria, in apropiere de Washington, si la Boston (nord-est), justitia a aminat audierile prevazute pentru joi in vederea examinarii cererilor celorlalti cinci suspecti, care ramin astfel in detentie. Cea de-a zecea persoana arestata in Statele Unite, o tinara femeie de afaceri de origine rusa, Anna Chapman, urmarita la New York, a ramas, de asemenea, in detentie. Pe fond, o prima audiere a fost fixata pentru 27 iulie, numai pentru cei cinci suspecti urmariti la New York. Niciunul dintre cei zece suspecti arestati duminica in Statele Unite nu a fost inca inculpat oficial pentru spionaj. FBI acuza acuza grupul de 11 persoane de activitate, in unele cazuri de citeva decenii, in favoarea Rusiei.


Fostul sot al spioanei arestate in SUA banuia legaturi cu serviciile secrete


Fostul sot britanic al presupusei spioane arestate in SUA dezvaluie ca aceasta avea intilniri secrete cu "prieteni rusi". Alex Chapman, in virsta de 30 de ani, de profesie psihiatru, a declarat ca sotia sa se schimbase fundamental in cei patru ani de casnicie.

Dupa ce a fost audiat de MI5, Alex Chapman afirma ca tatal Annei, fost agent KGB, probabil o indrumase pe aceasta spre cariera de spion. Anna Kuscenko si Alex Chapman s-au casatorit in 2002, iar casnicia lor a durat patru ani. Anna, in virsta de 28 de ani, este una dintre cele 11 persoane suspectate de autoritatile americane de spionaj in favoarea Rusiei. Alex Chapman afirma ca a devenit suspicios in 2005, dat fiind ca sotia sa avea "contacte dubioase". "Cind am vazut ca a fost arestata pentru spionaj, nu prea am fost surprins. Spre sfirsitul casatoriei noastre, devenise foarte ascunsa si cred ca acest lucru se intimpla pentru ca era in legatura cu Guvernul Rusiei", explica Chapman.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.