Internațional

Au fost descoperite ramasitele unui monstru marin, de trei ori mai mare decit o balena

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 669 vizualizări
Animalul de prada, care masura in lungime 17,5 metri, a trait în urma cu 12 milioane de ani, iar vinatul sau preferat erau balenele

Ramasitele unui monstru marin, un casalot urias care a trait in urma cu 12 milioane de ani, au fost descoperite in Peru, au anuntat cercetatorii francezi de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, al caror studiu a fost publicat in revista Nature. Oamenii de stiinta au hotarit sa acorde acestei noi specii denumirea stiintifica Leviathan melvillei, in onoarea scriitorului Herman Melville, autorul romanului "Moby Dick".

Ramasitele apartin "celui mai mare casalot descoperit vreodata", au declarat cercetatorii francezi, care au precizat ca dintii acestui exemplar aveau 36 de centimetri lungime, fiind cu 10 centimetri mai lungi decit cei mai mari dinti ai casalotilor din zilele noastre.

Gratie unui maxilar puternic dotat cu dinti de 12 centimetri in diametru, exemplarele din specia Leviathan melvillei aveau capacitatea de a impiedica tentativele de evadare a balenelor cu fanoane, prada lor preferata. Resturile fosile ale acestui exemplar de casalot urias au fost descoperite in timpul unor sapaturi arheologice organizate in noiembrie 2008 in zona desertica din regiunea Ica, in apropiere de plajele din sudul statului Peru, de catre o echipa de paleontologi de la muzeele de istorie naturala din Paris, Rotterdam, Pisa, Lima si Bruxelles.

Pina la aceasta descoperire, pentru acest tip de casalot s-au descoperit doar citiva dinti de mari dimensiuni, in special in Chile, in apropiere de zona unde cercetatorii efectuau sapaturi in speranta de a descoperi cel putin un craniu apartinand acestor monstri marini.

Oamenii de stiinta au descoperit un maxilar inferior, o buna parte dintr-un craniu si dinti, fara a descoperi insa si restul scheletului. Leviathan melvillei avea un craniu lung de trei metri, iar corpul sau putea atinge 17,5 metri. Balenele cu fanoane, care atingeau 7-8 metri in lungime, reprezentau prada lor preferata.

Acest super-pradator din mediul marin care a trait in urma cu 12 milioane de ani avea insa un concurent puternic - un rechin urias, mult mai mare si mai puternic decit marele alb din zilele noastre, care avea o lungime a corpului de pina la 15 metri.

Leviathan melvillei si alti casaloti uriasi, care se foloseau de dintii lor puternici pentru a-si prinde si imobiliza prada, au disparut cu citeva milioane de ani in urma, insa rudele lor, casalotii care vineaza calmari, au supravietuit pina in zilele noastre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.