Internațional

Un simplu test de singe pentru a afla cind debuteaza menopauza

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 541 vizualizări
Descoperirea apartine cercetatorilor iranieni si a fost prezentata la inceputul saptaminii la Conferinta europeana privind fertilitatea

Medicii vor putea, intr-o zi, pe baza unui test de singe, sa spuna cu decenii inainte cind anume o femeie va intra la menopauza, afirma cercetatori citati de agentiile internationale de presa. Experti iranieni au pregatit pentru conferinta europeana privind fertilitatea, care s-a desfasurat saptamina aceasta la Roma, un studiu despre care afirma ca poate fi un prim pas spre dezvoltarea unui test care sa le ajute pe femei sa decida cind vor sa aiba copii, relateaza Agerpres.

Testul nu spune cind anume o femeie isi pierde fertilitatea - ceea ce se intimpla de regula cu pina la zece ani inainte de menopauza -, dar, daca medicii pot afla cind o femeie va intra la menopauza, pot stabili in linii mari momentul cind va inceta productia de ovule. Oamenii de stiinta afirma ca testul va fi util indeosebi pentru a le identifica pe acele femei susceptibile sa intre la menopauza mai devreme, chiar de la 40 si ceva de ani pina in jurul virstei de 55 de ani. Daca virsta medie pentru menopauza este de 51 de ani, ovulatia inceteaza la majoritatea femeilor in intervalul mai larg dintre 40 si 60 de ani.

Cercetatorii iranieni au prelevat mostre de singe de la 266 de femei intre 20 si 40 de ani si au masurat cantitatea de hormon AMH (anti-Mullerian), relevant in privinta "rezervei" de ovule. în urmatorii sase ani, s-au mai facut alte doua teste de singe si o serie de examene fizice. Pe baza cantitatii de AMH, cercetatorii au creat un model matematic pentru a estima momentul intrarii la menopauza. Din cele 63 de participante la studiu care au intrat la menopauza in acest interval, previziunile cercetatorilor s-au adeverit cu o acuratete de patru luni. Studiul a inceput in 1998 si continua si azi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.