Internațional

Cum si-a crescut Rusia spionii pe terenul inamicului

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 474 vizualizări
Presupusa retea de spionaj care actiona în Statele Unite reprezinta exemplul perfect privind abilitatea Rusiei de a organiza un proiect de recrutare si colectare de informatii pe termen lung, comenteaza agentia de analize STRATFOR.

Suspectii nu par sa fi avut legaturi cu oficiali din cadrul structurilor guvernamentale americane, dar erau angrenati intr-un proces pe termen lung pentru crearea unor legaturi cu studenti care peste 10 - 20 de ani ar deveni agenti CIA sau angajati ai Departamentului de Stat. "Aceasta retea este exemplul perfect privind abilitatea Rusiei de a organiza un proiect de recrutare pe termen lung", noteaza Stratfor.

Descoperirea presupusului grup de spioni reaminteste ca aparatul de spionaj rusesc este foarte activ si continua sa se dezvolte chiar si dupa incheierea Razboiului Rece. Rusia continua sa aiba una dintre cele mai complete comunitati de informatii din lume, iar acest lucru are doua ratiuni geopolitice fundamentale, subliniaza Stratfor, notind ca Rusia se bazeaza pe spionaj in domenii in care alte tari s-ar baza pe armata, geografie sau medii corporatiste.

în primul rind, Rusia nu are frontiere naturale. Absenta muntilor, oceanelor si desertului in jurul Moscovei inseamna ca Rusia este vulnerabila din mai multe directii. în acest context, de-a lungul istoriei, Rusia s-a straduit sa creeze zone-tampon pentru a se proteja de inamici din toate partile. însa aceasta expansiune creeaza si probleme pentru Moscova, care trebuie sa accepte si populatiile teritoriilor anexate. Iar multe dintre aceste popoare nu sint fericite sa fie subordonate Moscovei, astfel ca este nevoie de un puternic aparat de spionaj pentru controlul lor.

Al doilea motiv este ca Rusia nu are un sistem navigabil sau acces la oceane. De aceea, este nevoie de construirea infrastructurii, pentru a se realiza dezvoltarea economica. în acest context, Rusia trebuie sa isi dubleze eforturile interne cu spionajul comercial, pentru a reusi sa fure tehnologie din Occident.


Diplomatia rusa si-a anuntat sprijinul pentru cetatenii acuzati de spionaj in SUA


Diplomatia rusa este pregatita sa acorde orice ajutor necesar cetatenilor rusi acuzati de spionaj in Statele Unite, a declarat purtatorul de cuvint oficial al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko. "în caz de necesitate, ii vom sprijini in totalitate, dar este absolut necesar ca cunoastem toate circumstantele cazului", a precizat Nesterenko. Politia americana a retinut duminica trecuta zece persoane suspectate de spionaj in favoarea Moscovei. Al unsprezecelea spion a fost retinut marti in Cipru, dar a disparut miercuri dupa eliberarea sa pe cautiune. Diplomatia rusa a anuntat marti ca persoanele anchetate erau cetateni rusi sositi in perioade diferite in Statele Unite. Ministerul a subliniat ca activitatea lor nu era indreptata impotriva Statelor Unite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.