Internațional

Noua Mata Hari: spioana rusoaica Anna Chapman

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 1379 vizualizări
O tinara rusoaica in virsta de 28 de ani, roscata si cu ochii verzi, recent debarcata la New York, a trecut, in decurs de citeva ore, de la statutul unei femei de afaceri la cel de Mata Hari, ajungind pe prima pagina a multor ziare.

"Red Head" ("Roscata"), titreaza cotidianul New York Post, care publica pe prima pagina o fotografie a femeii cu numele Anna Chapman, arestata impreuna cu alte noua persoane, in cadrul unei vaste operatiuni impotriva unei presupuse retele de spionaj in beneficiul Rusiei. Ca o amintire neplacuta a Razboiului Rece, ziarul face o legatura intre culoarea parului presupusei spioane si cea a drapelului fostei Uniuni Sovietice. In plingerea FBI, ea este acuzata ca a furnizat informatii unui oficial rus cu care comunica pe laptop in ultimele luni, in fiecare miercuri, de la o biblioteca din West Village, pe un site secret.

Tinara femeie a comparut in fata unui tribunal federal din Manhattan, unde judecatorul James Cott a ordonat mentinerea sa in detentie preventiva. Imbracata in blugi si cu un tricou alb, discutind mai multe minute in soapta cu un avocat, Anna Chapman a fost dusa din nou in arest, cu catuse la miini, alaturi de alti patru inculpati prezenti cu ea la Parchet.

Rusoaica s-a stabilit la New York in februarie, venind de la Moscova, dupa un divort, noteaza New York Post. Intr-un interviu postat pe site-ul YouTube, "Anya" Chapman afirma ca vrea sa creeze o retea de recrutare de tineri profesionisti in cele doua orase ale lumii unde exista cele mai multe talente, Moscova si New York". In inregistrarea video, care face parte dintr-o serie intitulata "Educatie online pentru start-up", ea povesteste ca a trait multi ani la Londra, lucrind acolo in cadrul unei societati de investitii. La Moscova, ea a creat un site de cautari de proprietati imobiliare. La New York, ea a demarat o afacere, "Time Venture", specializata in "tehnologie, internet, media si petrecere a timpului liber". "Elaborez strategii de dezvoltare internationala a intreprinderilor nou-infiintate", precizeaza ea. La proces, valoarea societatii sale a fost estimata "la aproximativ doua milioane de dolari".

Avocatul Robert Baum a incercat sa-l convinga pe judecator de nevinovatia tinerei. "Spuneti ca aceasta retea este supravegheata de mai multe decenii, dar clienta mea nu a pus niciodata piciorul in Statele Unite inainte de 2005 si nu locuieste aici decit de citeva luni, cu o viza care i-a fost ridicata simbata trecuta", a subliniat el. Judecatorul a apreciat ca, dupa citirea plingerii FBI, "era putin probabil ca ea sa fie nevinovata in totalitate" si a refuzat cererea apararii.


Rusia si SUA calmeaza situatia


Moscova si Washingtonul au calmat situatia, subliniind ca actualul scandal de spionaj nu va afecta relatiile dintre cele doua tari, care au fost "resetate" in urma cu un an si jumatate. Rusia a recunoscut prezenta unor cetateni rusi printre cei zece presupusi spioni arestati duminica seara in Statele Unite, dar a negat faptul ca ei ar fi actionat impotriva intereselor americane. Purtatorul de cuvint al presedintiei, Robert Gibbs, a recunoscut ca Barack Obama era la curent cu acest caz atunci cind l-a primit, cu deosebite dovezi de prietenie, pe omologul sau rus, Dmitri Medvedev, saptamina trecuta. Scandalul a fost chiar calificat drept un "vestigiu" al trecutului de catre un inalt oficial din Departamentul de Stat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.