Internațional

Israelul si SUA, banuite ca pun la cale bombardarea Iranului

Ziarul de Vrancea
30 iun 2010 462 vizualizări
Israelul si Statele Unite sint suspectate ca ar pregati raiduri aeriene impotriva Iranului folosind aeroporturi din Georgia si Azerbaidjan, conform unor noi zvonuri aparute in ultima saptamina, comenteaza agentia de analize STRATFOR.

Noua serie de zvonuri a aparut dupa ce presa a relatat ca Israelul si SUA pregatesc raiduri aeriene si ar urma sa foloseasca baze aeriene din Georgia si Azerbaidjan. In plus, zvonurile sint accentuate de faptul ca, saptamina trecuta, portavionul USS Harry S. Truman si grupul naval care il insoteste au traversat canalul Suez, sosind in regiune, in ceea ce pare a fi o deplasare de rutina. Deplasarea portavionului, care va inlocui grupul naval similar USS Dwight D. Eisenhower, coincide cu relatarile conform carora Arabia Saudita ar urma sa permita trecerea avioanelor israeliene prin spatiul sau aerian sau chiar folosirea unor aeroporturi militare pentru posibila atacare a Iranului. Urmarind parcursul informatiillor, STRATFOR a depistat o serie de relatari ale ziarului The Islam Times (o publicatie extremista sunnita), conform carora Fortele Aeriene israeliene ar fi trimis grupuri de comando la baza "King Faisal" din Arabia Saudita. Articolul din Islam Times este cu atit mai dubios cu cit prezinta marturii ale unor pasageri nemultumiti de intirzieri ale curselor aeriene care ar coincide cu deplasarea trupelor israeliene. Trebuie precizat ca aeroportul respectiv se afla la doar 160 de kilometri de baze aeriene de pe teritoriul Israelului, astfel ca deplasarea trupelor ar fi practic inutila. "Faptul ca zvonurile sint nefondate nu inseamna neaparat ca sint si false. Insa, in acest caz, trebuie coroborate si temperate cu o serie de analize fundamentate. Sauditii sint interesati de scaderea influentei Iranului si, daca s-ar ajunge la un conflict, probabil ar permite folosirea spatiului aerian de catre aviatia israeliana, desi in mod public ar nega. (...) Insa este clar ca nici Israelul, nici Arabia Saudita n-ar permite dezvaluirea unor secrete de o asemenea importanta", comenteaza STRATFOR. Insa, principalul argument impotriva acestor zvonuri il reprezinta chiar lipsa de informatii precise despre stadiul programului nuclear iranian. Problema este ca, dat fiind ca serviciile de spionaj inca nu au reusit sa stabileasca precis amploarea programului nuclear iranian, un raid aerian israelian ar putea fi insuficient. De aceea, Israelul are nevoie de coordonarea cu Statele Unite, iar o campanie de raiduri aeriene impotriva instalatiilor nucleare iraniene ar putea dura citeva saptamini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.