Internațional

Reforma sistemului de pensii ii scoate pe francezi in strada

Ziarul de Vrancea
25 iun 2010 550 vizualizări
Un protest general impotriva proiectului care vizeaza cresterea virstei de pensionare de la 60 la 62 de ani a perturbat ieri Franta: transporturile si serviciile publice au fost perturbate de manifestatii

Serviciile publice si transporturile erau perturbate ieri dimineata in Franta, la inceputul unei noi zile de greve si de manifestatii impotriva unui proiect guvernamental de reformare a sistemului de pensii. Greva, declansata la apelul sindicatelor franceze, afecteaza in primul rind invatamintul. Metroul parizian asigura aproximativ 60 la suta din trafic. Circulatia feroviara a fost si ea perturbata, fiind redus numarul trenurilor cu plecare sau cu destinatia Paris si pe liniile internationale.

Transportul urban in circa 60 de orase din toata tara a fost afectat de apelul facut de cele sase sindicate care au convocat protestele. în capitala Paris, unitatea de transport metropolitan RATP a anuntat la primele ore ale diminetii ca se afla in circulatie aproximativ trei sferturi din garniturile de metrou si trenurile de proximitate. Reducerea numarului de trenuri si de autobuze urbane a obligat populatia sa recurga la masina personala pentru a se deplasa, fapt care a avut repercusiuni in traficul rutier.

în ce priveste greva controlorilor de trafic aerian, Directia Generala a Aviatiei Civile (DGAC) a cerut companiilor care opereaza pe cele doua aeroporturi din Paris - Roissy Charles de Gaulle si Orly - reducerea cu 15 la suta a numarului de zboruri programate intre ora locala 7.00 si 14.00 (5.00-12.00 GMT). în sectorul mass media, posturile publice de radio France Inter si France Info nu si-au mai difuzat programele obisnuite.

Aceasta este cea de-a patra zi de manifestatii organizate impotriva reformei pensiilor, prezentata la jumatatea lunii de guvern. Sindicatele franceze, sustinute de opozitia socialista, protesteaza impotriva proiectului de reformare a sistemului de pensionare dorit de presedintele Nicolas Sarkozy, potrivit caruia virsta minima de pensionare creste de la 60 la 62 de ani. Proiectul de reforma va fi prezentat la 13 iulie Consiliului ministrilor si supus votului Parlamentului in septembrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 ore, 49 minute, 54 secunde
Deci abia acum se propune in Franta cresterea varstei de pensionare la 62 ani? Pai eu stiu de 2 ani ca voi fi pensionat la 65ani. Nenorocite canalii portocalii ne mai conduc!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.