Internațional

44% dintre romani cred in magia numerelor

Ziarul de Vrancea
23 iun 2010 441 vizualizări
Milioane de europeni sint inca foarte superstitiosi, mai cred in numere norocoase si sint ingrijorati ca societatea depinde prea mult de stiinta si nu pe credinta, scoate la iveala un studiu marca Eurostat realizat in perioada ianuarie-februarie 2010 in cele 27 de state ale Uniunii si in 5 nemembre.

Eurobarometrul pe Stiinta si Tehnologie realizat de Agentia europeana de statistica, arata ca in Europa doi din cinci cetateni se declara inca superstitiosi. 40% dintre acestia cred in puterea norocoasa a numerelor. Doar 35% spun ca nu cred in asa ceva, in timp ce restul au o opinie ambivalenta sau spun ca nu stiu daca anumite numere au vreun efect magic. Rata superstitiozitatii a crescut din 2005, cind Bruxelles-ul a comandat acelasi tip de sondaj. Cu cinci ani in urma, 37% dintre europeni s-au declarat increzatori in numerologie. Dintre romani, 44% cred in magia numerelor, iar procentele cele mai ridicate se inregistreaza in Letonia, Cehia, Italia si Slovacia.

In ansamblu, comenteaza EUobserver pe marginea descoperirilor Eurostat, cele mai puternice superstitii sint de gasit cu precadere in tarile europene mai sarace din estul si sudul Uniunii Europene, in timp ce in statele bogate din nord, care au un sistem social mai bine dezvoltat, miturile si legendele au mai putina trecere. De asemenea, arata sondajul, femeile sint ceva mai susceptibile sa creada in numerologie decit barbatii. 38% dintre respondentii sondajului realizat de Eurostat cred ca societatea depinde prea mult de stiinta si prea putin de credinta si doar 34% cred opusul. Doar 34% dintre europeni, fata de 29% in 2005, apreciaza lipsa credintei religioase din societate. Fata de 2005, procentul a scazut, de exemplu, in Romania. Cu cinci ani in urma, 61% din respondentii romani s-au declarat de acord cu afirmatia ca depindem prea mult de stiinta si prea putin ne bazam pe religie. Cifra a scazut in 2010 cu 10%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.