Internațional

Faisal Shahzad pledeaza de o suta de ori vinovat pentru atentatul esuat

Ziarul de Vrancea
23 iun 2010 499 vizualizări
autorul atentatului esuat comis la 1 mai in orasul New York si-a recunoscut vinovatia in instanta, fara remuscari

"Ma consider un Mujahedin si reactionez la teroarea pe care Statele Unite o aplica asupra poporului musulman", a declarat Faisal Shahzad. "Vreau sa ma declar de o suta de ori vinovat", a afirmat la intrarea in sala de judecata a tribunalului federal din sudul cartierului Manhattan acest american de origine pakistaneza, care s-a deplasat in iunie 2009 in Pakistan pentru a-si pune planul in aplicare. Tanarul era casatorit atunci cu o americana de origine pakistaneza cu care are "doi copii minunati". Familia "se afla in prezent in Pakistan", potrivit declaratiilor sale. Pe durata audierii, care s-a desfasurat luni in fata judecatoarei Miriam Goldman Cedarbaum, nu au fost evidentiate elemente pentru a elucida misterul referitor la acest barbat, in virsta de 30 de ani, care a devenit extremist.

Absolvent al unui program de master, fiul unei personalitati din Pakistan, care vorbeste fluent limba engleza, Faisal Shahzad a petrecut zece ani in Statele Unite unde a detinut timp de sase ani functia de contabil, apoi de analist financiar al grupului american de cosmetice Elizabeth Arden. Exista o legatura mica intre trecutul sau de imigrant si barbatul care a comparut in uniforma de puscarias, rostind cu calm si hotarire acuzatii implacabile impotriva Statelor Unite.


Am facut totul singur in SUA


"Atit timp cit Statele Unite nu vor pune capat razboiului lor din Irak si din Afganistan, atitat timp cit vor bombarda civili si nu-si vor retrage trupele, vom continua sa atacam Statele Unite si vreau sa pledez vinovat pentru acest lucru", a declarat el. Dupa ce l-a intrebat daca stie ce face, daca stie ca risca inchisoarea pe viata pledind vinovat - procedura echivalenta cu renuntarea la un proces in fata jurilor care i-ar fi putut permite sa-si dovedeasca nevinovatia - judecatoarea s-a pronuntat: "Am inteles ca ati facut o alegere", a spus ea. Faisal Shahzad a povestit ulterior amanuntit despre intreaga operatiune: dupa ce a petrecut 40 de zile in regiunea Waziristan din Pakistan, dintre care cinci pentru a invata sa fabrice bombe, el s-a intors in Statele Unite in februarie 2010, avind asupra sa circa 8.000 de dolari. Jumatate din suma ii fusese data de talibanii pakistanezi cu un scop: comiterea unui atentat pe teritoriul american. "Aici, in Statele Unite, am facut totul singur, manualele pentru fabricarea explozivilor erau scrise in (limba) urdu, iar eu sint de etnie pastuna, a trebuit sa traduc totul", a precizat el, fara a mentiona daca aceste probleme lingvistice ar fi fost una dintre cauzele esuarii atentatului.

"Fitilurile pe care le-am aprins si care trebuiau sa detoneze totul nu au functionat, nu stiu de ce", a marturisit el. "Am lasat masina in Times Square, am plecat pe jos spre statia Grand Central. Asteptam (sa aud) un zgomot de explozie, dar nu s-a intimplat nimic si atunci m-am intors acasa", a spus Shahzad. "Odata ajuns acasa, m-am uitat la stiri, am inteles ca toate granitele urmau sa fie inchise din cauza mea si am hotarit sa ma duc la aeroportul JFK pentru a incerca sa plec. Am fost prins in avion", a conchis el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.