Internațional

Cenzura revine in presa din Ucraina

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 500 vizualizări
Cenzura, inlaturata odata cu "revolutia portocalie" din 2004, revine treptat la postul ucrainean de televiziune dupa alegerea lui Viktor Ianukovici la presedintie, in februarie, avertizeaza specialistii si jurnalistii. Ucraina a asistat in 2004 la o revolta prodemocratica, denumita "revolutia portocalie", pe fondul careia a ajuns la putere opozantul prooccidental Viktor Iuscenko, in fata lui Ianukovici, atunci candidat al puterii proruse.

In acea perioada, autoritatile incearcau sa-l promoveze pe Ianukovici, pe atunci premier, si sa-l denigreze pe adversarul sau, atitudine care a generat o revolta in televiziuni, ceea ce a contribuit in mare parte la succesul acestei contestari. In februarie, victoria in alegeri a lui Ianukovici a generat temeri, iar criticile presei nu au intirziat sa apara. In iunie, zeci de jurnalisti ucraineni au purtat tricouri inscriptionate cu mesajul "Opriti cenzura!" in cadrul unei conferinte de presa a presedintelui si un mars impotriva cenzurii a fost organizat la Kiev. "La noi nu se poate pune puterea intr-o lumina negativa", marturiteste un colaborator al postului national de televiziune Inter, al carui proprietar a fost numit in martie sef al serviciilor speciale. In prezent, presiunile nu sint la fel de brutale precum in 2004, cind posturile de televiziune primeau indicatii scrise privind modalitatea abordarii subiectelor. Insa acum, indicatiile ar fi transmise unor "persoane de incredere", iar manipularea se face nuantat, sustin jurnalistii. "Nu difuzam punctul de vedere al opozitiei decit daca este in favoarea puterii" spre exemplu, ridiculizindu-i pe opozanti, precizeaza un redactor al televiziunii de stat UT-1, sub protectia anonimatului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.