Internațional

Retelele internationale de crima organizata cistiga forta economica

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 524 vizualizări
Cea mai profitabila sursa de bani ramine traficul de droguri n pe linga surse de venit precum traficul cu fiinte umane si armament, un raport al Natiunilor Unite referitor la crima organizata include si pirateria maritima

Retelele internationale de crima organizata si-au sporit atit de mult veniturile ilegale, incit gruparile din spatele lor trebuie considerate o putere economica semnificativa, se arata intr-un raport al Natiunilor Unite, citat de Financial Times in editia electronica. într-o analiza privind activitatea infractionala la nivel transnational, biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) a estimat traficul ilegal cu droguri, persoane, arme, produse falsificate si resurse naturale furate la o valoare anuala de aproximativ 130 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului, criminalitatea transnationala continua sa fie dominata de traficul cu cocaina si heroina, care aduce venituri de aproximativ 105 miliarde de dolari anual. Comunitatea internationala a remarcat insa si intensificarea altor activitati infractionale, printre care traficul cu resurse naturale, falsificarea de bunuri si pirateria maritima.

Cel mai important sector in cadrul traficului ilegal cu droguri este reprezentat de traficul cu cocaina din regiunea Anzilor catre America de Nord - care produce fonduri anuale de 38 de miliarde de dolari. Exportul de cocaina din regiunea Anzilor in Europa are o valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari pe an.

Totusi, UNODC este de parere ca piata cocainei nord-americana este in scadere, din cauza diminuarii cererii si a masurilor luate de autoritati. Pe de alta parte, traficul cu heroina din Afganistan catre Rusia si Europa - in valoare de 33 de miliarde de dolari pe an - se mentine la un nivel ingrijorator. Potrivit UNODC, heroina ucide 30.000 pina la 40.000 de tineri rusi pe an, de doua ori mai mult decit numarul militarilor din Armata Rosie ucisi in timpul ocupatiei sovietice a Afganistanului din anii \'80.

Al doilea sector ca dimensiune in cadrul criminalitatii organizate la nivel international este reprezentat de traficul de persoane. Traficul cu femei in scopul exploatarii sexuale aduce venituri de aproximativ trei miliarde de dolari pe an. Cele mai multe persoane exploatate provin din Africa si Balcani si ele sint transportate in alte parti ale Europei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.