Internațional

Basculeaza Bulgaria dinspre Moscova catre Washington?

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 488 vizualizări
Sofia renunta la proiecte energetice cu Rusia in favoarea scutului strategic american

Relatiile dintre Moscova si Sofia sint puse in discutie dupa declaratiile contradictorii facute de premierul bulgar Boiko Borisov, care a anuntat initial "renuntarea" la constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis si inghetarea proiectului centralei nucleare de la Belene, noteaza Stratfor. Rusia trebuia sa joace un rol-cheie in construirea ambelor proiecte. Scopul oleoductului Burgas-Alexandroupolis era sa evite congestionarea strimtorilor turcesti, permitind petrolierelor rusesti sa acosteze in portul bulgar Burgas si sa transporte petrol catre portul grecesc Alexandroupolis, idee pe care Grecia o vedea ca pe o sansa de a-i oferi o parte din capitalul de care avea atita nevoie.

In ceea ce priveste centrala nucleara de la Belene, aceasta ar trebui sa inlocuiasca in timp centrala nucleara depasita de la Kozlodui, construita in 1967, care a produs circa 40% din energia electrica a tarii pina la inchiderea unitatilor 3 si 4 ale reactorului. Desi nu exista niciun motiv de indoiala privind explicatiile oferite de Sofia pentru anularea proiectelor sale de infrastructura, motivul priveste luarea in considerare a gazduirii unor elemente ale scutului american anti-racheta pe teritoriul bulgar. Aceste dezvaluiri au venit la doua zile dupa vizita de doua zile la Sofia a directorului CIA, Leon Panetta, care aparent s-a intilnit cu tot guvernul pe perioada sederii sale. Cu alte cuvinte, scrie Stratfor, relatia dintre Bulgaria si Statele Unite este in plina ascensiune, ceea ce aduce in discutie "relatia speciala" de lunga durata a Sofiei cu Moscova.


Prinsa intre Romania pro-americana si Turcia in zodia radicalizarii islamice


Din perspectiva Sofiei, Bulgaria se confrunta cu un peisaj politic care a suferit mari schimbari din 1989. La nivel strategic, Rusia s-a distantat in mare parte de Balcani, iar actiunile sale pentru a-si asigura o alianta "strategica" cu Serbia sint mai degraba "flirturi" decit actiuni concrete ce i-ar oferi Kremlinului un punct de sprijin in Balcani. In timp ce Rusia pare interesata de proiectele de infrastructura energetica din regiune, Sofia nu vrea sa se angajeze fata de un parteneriat in domeniul energiei cu Rusia, care ar atrage furia aliatilor occidentali. Intre timp, Romania, vecinul si totodata rivalul sau istoric de la nord, joaca un rol mai agresiv in strategia SUA de a contracara influenta Rusiei in Europa Centrala si de Est, prin faptul ca s-a oferit sa gazduiasca componente ale sistemului antiracheta american, ca depune eforturi pentru o schimbare pro-occidentala de guvern in Moldova si ca sprijina fervent Washingtonul in majoritatea deciziilor de politica externa. In acest context, Bulgaria nu doreste sa ajunga izolata intre o Romanie din ce in ce mai pro-americana la nord si - chiar mai rau din perspectiva Sofiei - o Turcie din ce in ce mai deschisa in atitudini si mai increzatoare la sud. Bulgaria este in special preocupata de aceasta din urma, in conditiile in care Sofia isi face traditional griji in privinta influentei Ankarei asupra minoritatii turce din Bulgaria.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.