Internațional

Democratia s-ar putea prabusi in Grecia, Spania si Portugalia

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 611 vizualizări
Democratia s-ar putea "prabusi" in Grecia, Spania si Portugalia, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru a combate criza deficitelor, a avertizat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso n Merkel si Sarkozy anunta ca au ajuns la un compromis privind un guvern economic european al statelor din zona euro

Intr-o reuniune extraordinara cu liderii de sindicat europeni, avertizat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat un scenariu "apocaliptic", in care tarile afectate de criza din sudul Europei ar putea cadea victime loviturilor de stat militare sau revoltelor populare, in conditiile in care ratele dobinzilor cresc, iar serviciile publice se prabusesc pentru ca guvernele nu mai au bani, scrie Daily Mail. Avertismentul dur a intervenit in conditiile in care s-a aflat ca liderii UE au inceput sa lucreze la un pachet de salvare pentru Spania, care ar putea atinge mai multe sute de miliarde de euro. John Monks, liderul sindicatului european TUC, s-a declarat "socat" de severitatea avertismentului lui Barroso. "Am avut o discutie cu Barroso vineri in legatura cu ce poate fi facut pentru Grecia, Spania, Portugalia si restul, iar mesajul lui a fost scurt: \'Uite, daca nu implementeaza aceste pachete de austeritate, aceste tari ar putea disparea practic in sensul in care le stim noi, ca democratii. Nu au de ales\'". "Era foarte, foarte ingrijorat. Ne-a socat cu o viziune apocaliptica asupra democratiilor din Europa prabusindu-se, din cauza indatorarii", a subliniat Monks. Grecia, Spania si Portugalia, care au devenit democratii in anii \'70, se confrunta cu probleme grave privind finantele publice. In plus, toate trei au o istorie de lovituri militare. Grecia a fost afectata de o serie de greve si revolte anul acesta, dupa ce Guvernul a anuntat o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor. Si Spania si Portugalia au anuntat masuri de austeritate in ultimele saptamini, pe fondul semnalelor din ce in ce mai puternice ca pietele internationae se tem de o destabilizare. Avertismentul lui Barroso accentueaza ingrijorarile de la Bruxelles ca criza economica ar putea duce nu numai la prabusirea euro, dar si a UE in sine, impreuna cu un val de democratii fragile. Insa declaratiile ar putea infuria guverne din sudul Europei, care se straduiesc cu greu sa tina sub control nemultumirea populatiei fata de cresterea taxelor si fata de reducerea cheltuielilor.


Statele cu deficite de peste 3%, taiate de la vot in UE?


Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au propus retragerea dreptului de vot in UE pentru statele cu deficite de peste 3% si au ajuns la un compromis privind un guvern economic al statelor din Zona euro, pentru coordonarea politicii economice si bugetare. Cei doi lideri au anuntat ca vor trimite o scrisoare comuna G20, inainte de summitul de la sfirsitul acestei luni. Merkel si Sarkozy s-au pronuntat pentru noi reguli pe piata financiara internationala, asftel incit sa nu mai apara crize economice precum cea din prezent. Cei doi s-au intilnit la Berlin pentru a-si coordona pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene din aceasta saptamina. Intilnirea dintre Merkel si Sarkozy a stat sub semnul eforturilor de reconciliere intre Berlin si Paris, avind in vedere ca diferentele de opinie dintre Germania si Franta privind modalitatile de combatere a urmarilor crizei economice si financiare, au atins, in ultimele saptamini, cote fara precendent. Aceste eforturi par sa fi dat roade, Merkel si Sarkozy anuntind ca au ajuns la un compromis privind un guvern economic european al statelor din Zona euro, in vederea coordonarii mai strinse a politicii economice si bugetare a acestor state. Aceasta idee promovata de Franta a fost respinsa, initial, de Germania, care se pronunta pentru un guvern economic mai larg, al tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii si pentru o coordonare mai slab structurata. Germania si Franta doresc sa vorbeasca cu o singura voce si in ceea ce priveste masurile necesare pentru intarirea Pactului de stabilitate si vor sustine la Consiliul European din aceasta saptamina, printre altele, introducerea de sanctiuni, cum ar fi retragerea dreptului de vot pentru statele cu deficite ce depasesc nivelul impus de Pactul de stabilitate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.