Internațional

O treime din Marte a fost acoperita de ocean

Ziarul de Vrancea
15 iun 2010 509 vizualizări
Un ocean de mari dimensiuni a acoperit o treime din suprafata planetei Marte in urma cu 3,5 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience.

Doi cercetatori de la Universitatea Colorado din Statele Unite ale Americii, Gaetano Di Achille si Bryan Hynek, au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat datele provenind de la 52 de depozite sedimentare din "deltele" si vaile fostelor riuri care strabateau suprafata planetei rosii. "Mai mult de jumatate din cele 52 de depozite din deltele riurilor identificate de cercetatori (...) marcheaza, probabil, tarmurile presupusului ocean, deoarece toate erau situate aproape la aceeasi altitudine", se afirma in comunicatul Universitatii Colorado. Dintre cele 52 de delte, 29 erau conectate cu fostul mare ocean de pe Marte sau cu reteaua de ape subterane care alimenta acest ocean si numeroase lacuri adiacente de mari dimensiuni, a explicat Gaetano Di Achille. In opinia lui Bryan Hynek, acesta este primul studiu care interconecteaza datele (delte, vaile riurilor, topografie) puse la dispozitie de misiunile de observare a planetei Marte efectuate din 2001 de NASA si de Agentia Spatiala Europeana (ESA). "Marte avea, probabil, un ciclu hidrologic global asemanator celui de pe Terra, cu precipitatii, ape curgatoare, formatiuni noroase, acumulari de gheata si o retea de ape subterane", a explicat cercetatorul american.

Potrivit celor doi oameni de stiinta, acest ocean acoperea 36% din suprafata planetei Marte si continea 124 de milioane de kilometri cubi de apa, acest volum reprezentind a zecea parte din volumul total al oceanelor terestre actuale. Insa Marte este o planeta de doua ori mai mica decit Terra. "Daca viata a aparut pe Marte, deltele ar putea fi cheia pentru descifrarea trecutului biologic martian", a concluzionat Gaetano Di Achille.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.